Ve vsetínských mateřských školách zjišťují míru pohybové aktivity dětí

22. listopad 2005

Ve dvou vsetínských školkách začal na podzim zajímavý experiment. Vědci z olomoucké Palackého univerzity zjišťují míru pohybové aktivity dětí. Na týden se z dvanácti předškoláků stali pokusní králíci, kteří na těle nosili přístroje měřící kroky a poskoky zároveň se spotřebou energie.

Jedno digitální zařízení dostala také učitelka Zdeňka Juřicová v mateřské škole Sychrov. " Mám dvě takové kapsičky, které se nosí na břichu jako ledvinka a sundávají se jen na spaní a na běžnou denní hygienu. Údaje jsme zapisovali během celého dne a člověk tak zjistil, jak je pohybově aktivní," vysvětluje Zdeňka Juřicová.

Výzkum ukázal, že děti z mateřské školky jsou dostatečně pohybově aktivní. Nejvyšších hodnot dosáhla chůze a turistika a kolem čtyřiceti procent kalorií děti spálily při ručních pracích, ležení u televize a při tanci. Alespoň to tvrdí některé ze statistických údajů. Malé pokusné osůbky mají pohyb rády. "Já ráda běhám a hraju si s tatínkem s balonem, " říká malá Eliška. Ostatní děti uváděly, že rády chodí na procházky a hrají si na písku.

Členka výzkumného týmu Ludmila Miklánková vysvětlila, že zkoumané děti budou sledovat i v počátku školní docházky. Tam se podle ní pohybová aktivita dramaticky snižuje. "Děti jsou v šoku, protože musí pětačtyřicet minut vydržet v klidu v lavici a mají jen krátké přestávky na proběhnutí. Je to pro ně velká změna, takže to řeší tím, že se snaží tu pohybovou aktivitu nějakým způsobem dohnat, což většinou bývá ve formě zlobení " dodává Ludmila Miklánková.

Výsledky dvouletého experimentu by tak podle výzkumného týmu měly přispět k revizi osnov a směřovat k takzvanému kinetickému způsobu vyučování.

autor: rv
Spustit audio