Vánoce jsou rájem zlodějů i ve Zlíně

13. prosinec 2007

Společnými silami proti kapsářům a drobným zlodějíčkům zasahují v těchto dnech strážníci, pracovníci ochranných služeb a policisté ve Zlíně. Největší preventivní akce tohoto roku má za cíl zabránit páchání trestné činnosti v hektickém předvánočním období.

Roman Verner se vypravil na jeden z tradičních trhů ve Zlíně aby zjistil, jaké mají lidé zkušenosti s kapsáři. "Dřív už jsme o nějaké penízky přišli a tak si od té dáváme dobrý pozor," říká jedna z návštěvnic trhů. "V Brně mě okradli a od té doby nosím peníze jen na těle," dodává další z nakupujících.

I když kapesních krádeží ubývá, lidé jsou ve většině málo ostražití. "Když chodíme po parkovištích před supermarkety nebo přímo v obchodech a podobně, tak se stále setkáváme s případy, kdy lidé odkládají kabelky s penězi do nákupních košíků a stále se tak vystavují nebezpečí krádeže. I když mají pocit, že vše sledují, tak to nepomáhá. Zloději jsou příliš rychlí a šikovní, takže žádná ostražitost není v tomto případě na místě," říká mluvčí okresní policie ČR ve Zlíně Jana Bártíková.

Skupiny zlodějů přijíždějí na trhy z Ostravska nebo i ze Slovenska. Kradou organizovaně. Jedou například autem, kterému mění značky, aby byli k nepoznání. Ke krádežím využívají i děti. Většinou jsou podle policie velmi rychlí, pozorní a těžko polapitelní. Velmi přesně totiž dokážou odhadnout chvíli nepozornosti zákazníků, které okrádají.

autor: rv
Spustit audio