Valmez vrací evropské peníze použité na úpravu zámku Žerotínů. Je první v kraji

Valašské Meziříčí vrátí dva a půl milionu korun z dotace z fondů Evropské unie použité na úpravy zámků Žerotínů. Jde o první problematický projekt v kraji, kdy se město rozhodlo peníze poslat zpět.

V Česku Evropská komise odmítá proplatit čtyřicítku podezřelých investic financovaných z evropských peněz.

Podle materiálu ministerstva financí, který zveřejnil web iRozhlas.cz, jsou mezi nimi i problematické akce ve Zlínském kraji. Například cyklostezka z Otrokovic do Kvasic, nebo úpravy zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí.

Právě ve Valašském Meziříčí se dnes rozhodli dotaci vrátit. Dvacet zastupitelů bylo pro vrácení a jeden proti. Protože jde o částku z rozpočtu města, bude poslána postupně splátkovým kalendářem. Polovinu zaplatí město letos a zbytek příští rok.

K pochybení došlo u vybraného vybavení interiéru zámku, jako například u dveří, dlažby nebo světel. Město si bylo ochotné připlatit si za kvalitu, nepřistoupilo na nejnižší cenovou nabídku.

Na chybu se přišlo před dvěma lety, když Regionální rada regionu soudržnosti Střední Morava pověřila Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby zkontroloval postup města při zadávání veřejné zakázky. A právě v něm město pochybilo.

Podle starosty Roberta Stržínka z hnutí ANO tehdejší vedení města jednalo podle nejlepšího vědomí a svědomí. Radnice už se také soudí o škodu s firmou, která pro město zadání veřejné zakázky zajišťovala.

autor: Gabriela Hykl

Související