Zavřou se restaurační zahrádky ve Valašském Meziříčí v deset večer? Lidé protestují

30. leden 2018

Přes tisíc lidí podepsalo ve Valašském Meziříčí petici, ve které nesouhlasí se zkrácením provozní doby restauračních předzahrádek. Radnice chce omezením provozní doby reagovat na stížnosti obyvatel, které ruší hluk.

Se zvažovanou změnou tržního řádu nesouhlasí například majitelé restaurací a hospod. Radnici už předali petici, na které je přes tisíc podpisů. Podle iniciátora petice Radomíra Odstrčila je změna vyhlášky zbytečná.

„Nepovažujeme za vhodné řešení povinnost vyhánět v klidu sedící lidi v létě z předzahrádek v deset hodin večer, a vlastně tím předem všechny považovat za rušitele nočního klidu. Toto už teď řeší současná městská vyhláška a není potřeba ji ještě více přitvrzovat,“ uvedl Odstrčil.

Podle zastupitele za hnutí STAN Marka Irgla, který jednání inicioval, se má vyhláška změnit na základě podnětů obyvatel města.

Otvírací doba předzahrádek se tak má přizpůsobit nočnímu klidu. Doba nočního klidu je ve vyhlášce stanovena od 22 hodiny večerní do 6 hodiny ranní. V pátek, sobotu a v den předcházející dni, který je uznaným státním svátkem od 24 hodiny večerní do 6 hodiny ranní.

O tom, zda bude provoz předzahrádek omezen, rozhodne rada města 6. února.

V sousedním Rožnově pod Radhoštěm řeší opačná. Město zvažuje zkrácení doby nočního klidu u významných společenských, sportovních a kulturních akcí.

Město oslovilo všechny pořadatele akcí. Pokud někdo žádost pošle, rozhodnou zastupitelé. Nyní platí noční klid od 22.00. „Pořadatelé výjimečných venkovních kulturních a volnočasových akcí mají možnost požádat město Rožnov o stanovení kratší doby nočního klidu v den konání dané akce,“ uvedl Gross.

Související