Valašský salon v sobotu otevřel na vrcholu beskydské Soláně unikátní dřevěnou zvonici

19. listopad 2006

Originální valašskou galerii a informační středisko otevřeli v sobotu na vrcholu beskydské Soláně. Podle sedmdesát let staré ideje výtvarníků sdružených kolem malíře a pedagoga Františka Podešvy tam vznikla stylová zvonice se dvěma výstavními sály.

Za šest milionů korun ji postavilo Sdružení pro rozvoj Soláně a použilo kromě staletých smrků například kamení vybírané po staletí z místních políček a pastvin. Při otevření zvonice a informačního centra na Soláni nemohl chybět autor projektu a zároveň architekt Jiří Kotásek. "Vytvořili jsme tady vlastně dvoupodlažní objekt s podkrovím, ve kterém se nachází výstavní prostory informačního centra a galerie," popisuje architekt Kotásek.

Na budovu byly použity klasické materiály, které jsou pro historickou výstavbu na Valašsku využívány. "To znamená kámen, dřevo, částečně sklo a šindel," prozrazuje architekt Jiří Kotásek. Tím, kdo přispěl na první valašský salon, je známý valašský výtvarník Ilja Hartinger. "Mně nezbývá nic, než jen popřát té zvonici, aby byla opravdu symbolem Valašska, a aby výtvarná díla, která tady budou vystavena, obohatila jak valašskou kulturu, tak i kulturu výtvarnou v celé naší republice," uvádí Ilja Hartinger.

Při otevření informačního centra a zvonice na Soláni nechyběla ani Anna Šrámková, dcera autora celé myšlenky Františka Podešvy. "Otec vždycky chtěl mít Soláň jako takové středisko malířů, aby ten valašský lid, který byl v tu dobu velice chudý, mohl taky trochu rozjímat a cítit se povzneseně od té těžké práce, která tady byla. Maminka říkala, že se tady v horách okopávalo kamení a ne jenom brambory, takže si myslím, že otec by byl strašně rád," dodává Anna Šrámková.

autor: rv
Spustit audio