Valašský poslanec Masaryk. Zakladatel Československa hájil zájmy lidi od Valmezu přes Vizovice až po Bojkovice

23. říjen 2018

Zakladatel a první prezident republiky Tomáš Garrigue Masaryk zahájil svoji skvělou politickou kariéru na Valašsku, nebo přesněji další etapu své politické kariéry.

A to dokonce ještě několik let před tím, než se stal prezidentem. Zní to asi neuvěřitelně, a taky když si přečtete záznamy o Masarykovi, podrobnou informaci o jeho politickém působení na Valašsku najdete výjimečně nebo jen velmi stručnou zmínku. Naštěstí o tom píší historici našeho kraje.

Tomáš Garrigue Masaryk na Valašsko jezdíval na pozvání přítele už od roku 1905. Možná to není úplně přesný letopočet, protože jsou i údaje o jeho pobytu v kraji koncem 19. století. Podstatné je, že na Valašsko jezdil a s rodinou tam prožil několikery prázdniny. Líbila se mu příroda, kraj si zamiloval a rád se tam vracel, i jako vysoce postavený politik a prezident.

Muž ze Zlína měl bránit útokům Adolfa Hitlera. Hugo Vavrečka se stal ministrem propagandy těsně před Mnichovem

Hugo Vavrečka, Dominik Čipera a prezident Edvard Beneš

Hugo Vavrečka se stal ministrem 16. září 1938.

Při jedné z návštěv Valašského Meziříčí, bylo to v květnu 1907, se v tehdejší kavárně Moravia dozvěděl, že byl zvolen poslancem Říšského sněmu ve Vídni za třináct moravských měst, velká část z nich byla právě na Valašsku. Dům, v němž tuto zprávu přijal, stojí dodnes na horním rohu náměstí a událost připomíná pamětní deska. Volební okrsek, do něhož byl Masaryk zvolen, měl číslo 4 a hlavní sídlo měl ve Valašském Meziříčí.

Byla v něm i další města, která jsou dnes součástí Zlínského kraje - Bystřice pod Hostýnem, Rožnov pod Radhoštěm, Vsetín, Krásno nad Bečvou, Vizovice, Zlín, Valašské Klobouky nebo Bojkovice na Slovácku. Poslanecký post obhájil i při dalších volbách v roce 1911. Jako poslanec se Tomáš Garrigue Masaryk zajímal o život lidí v obvodu, který zastupoval. Podporoval třeba myšlenku na vybudování železnice ze Vsetína k vlárské trati přes Bylnici do Brna. Po dokončení byla pojmenována jako Dráha prezidenta Masaryka. Valašské Klobouky mu v roce 1910 udělily titul Čestný občan města.

Valaši byli vždycky velice pyšní na to, že v jejich kraji Tomáš Garrigue Masaryk pobýval a zastával v něm tak důležitou roli. Ochránci přírody z Valašského Meziříčí chtěli tuto etapu jeho života připomenout, i místa, kam rád chodil na procházky, a vytvořili okružní naučnou turistickou stezku.

Do školy chodil Tomík bos, pak obouval celý svět. Před deseti lety zemřel Tomáš Baťa mladší

Tomáš Baťa junior

Tomáš Baťa mladší se narodil v Praze, dětství prožil ve Zlíně a na studiích v Británii a Švýcarsku.

Přibližně dvanáct kilometrů dlouhá trasa začíná na náměstí ve Valašském Meziříčí. Je na ní dvanáct informačních panelů s údaji o Masarykových prázdninových pobytech Valašského Meziříčí a Valašska. Ještě jsem neřekla, že se jmenuje Po stopách prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Tomáš Garrigue Masaryk pomáhal i Zlínu. Historik Zdeněk Pokluda v knize Zlínsko od minulosti k současnosti napsal: „V letech 1907 až 1914 pomáhal poslanec Masaryk svým vlivem vymoci u vídeňských ministerstev a úřadů řadu zlepšení ve prospěch Zlína. Bylo to posílení městské pošty, půjčka na regulaci řeky Dřevnice, rozšíření telefonní sítě na Zlínsku.

Mimořádný význam mělo jeho úsilí o zřízení okresního soudu ve Zlíně a vedle jiných přímluvců měl právě Masaryk svým dlouholetým vyjednáváním lví podíl na konečném úspěchu v roce 1913.“  Zdeněk Pokluda rád srovnává prezidenta Masaryka s podnikatelem Tomášem Baťou. Oba podle něho si plnili své povinnosti a dávali k tomu i kus srdce.

Spustit audio

Související