Příběh slováckého Bati a firmy OTMA. Legionář, továrník, vězeň komunistického režimu i dělník v uranových dolech Otakar Machálek

20. říjen 2018

Je tomu 80 let, co v Uherském Hradišti vznikla továrna na zpracování potravin OTMA. Jejím zakladatelem byl Otakar Machálek, legionář, který odjel na zkušenou do Ameriky.

Otakar Machálek před osmdesáti lety, 20. července 1938, založil dodnes fungující továrnu na zpracování zeleniny ve slováckých Mařaticích. A jeho iniciály daly i název firmě - OTMA.

Život slováckého Bati, jak se mu také někdy říkalo, by dobrodružný. Po otci a matce převzal za první republiky obchod smíšeným zbožím. Před tím ale jako legionář na východní frontě nuceně procestoval Sibiř a domů na Moravu se vracel přes Čínu, Japonsko, Kanadu a USA. V cestování pokračoval i později v civilu, kdy se do Ameriky vrátil.

V červenci 1938 založena továrna OTMA, do které Machálek vložil peníze spolu se dvěma švagry, odkoupili pozemky v rozvojové oblasti Mařatic. Továrna se soustředila na kvašené okurky a zelí, tedy tradiční plodiny ze Slovácka. 

Otakar Machálek byl po druhé světové válce a znárodnění firmy v roce 1950 zatčen a po vykonstruovaném obvinění z hospodářských deliktů byl odsouzen do vězení na 3,5 roku. Jeho manželka se dvěma malými syny zůstala zcela bez prostředků, rodina přišla o skoro celý zbytek osobního majetku, včetně obrazů, potravin a nádobí, a nějaký čas byla dokonce ubytovaná v bývalém skladišti.

Otakar Machálek nucené práce na stavbě nového Letu Kunovice a v uranových dolech v Jáchymově přežil. Když byl ale v roce 1954 jako jedenašedesátiletý propuštěn, měl  podlomené zdraví.

"Otakar Machálek je osobnost natolik významná pro celý region, že by bylo přinejmenším nespravedlivé, aby se na tak výrazného a významného člověka, jehož život a práce ovlivnila život mnohých, zapomínalo," říká autor knihy o Otakaru Machálkovi František Ilík.

Syn zakladatele továrny OTMA Jan Machálek společně s autorem knihy Františkem Ilíkem

Život Otakara Machálka:

1893 - narodil se jako dvanácté ze 14 dětí maloobchodníkovi Janu Machálkovi a Kateřině Machálkové

1915 – zajat na ruské frontě, celá jeho rota přešla do vznikajících čs. legií, které bojovaly za svobodu rodícího se Československa

1923 – návrat do Mařatic z cest po světě, po smrti matky převzal od bratra Františka rodinný obchod se smíšeným zbožím

1926 – svatba s Marií Hrbatou (měli 2 syny – Otakara a Jana)

1929 – rozšíření podnikání  - živnostenská výroba nakládaných okurek, zelí a další konzervované zeleniny

1938 – založení veřejné obchodní společnosti OTMA spolu se švagry Janem Skalkou a Karlem Tešnerem, sídlo podnikání přeneseno na nové pozemky v Mařaticích, kde začalo budování závodu

1948 – zestátnění OTMY, propadnutí většiny osobního majetku Machálkových státu

1949 – na krátko jmenován vedoucím národního podniku FRUTA v Bzenci

1950 -  zatčen a obviněn ve vykonstruovaném procesu a odsouzen na 3,5 roky a propadnutí poloviny jeho osobního majetku

1954 – propuštěn z vězení, pracoval jako betonář v LETU Kunovice a v důchodů jako vrátný v Hutní odbytové základně ve Starém Městě

1967- Otakar Machálek zemřel v 73 letech na selhání srdce

1993 -  plně rehabilitován soudem

1993 – závod OTMA vrácen v rámci restitucí potomkům původních majitelů

1998 – prodej OTMY skupině Hamé

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio