Valašskomeziříčská radnice uspořádala mezi dětmi anketu týkající se bezpečnosti silničního provozu

23. leden 2007

Přechody přes rušné silnice v centru Valašského Meziříčí jsou největšími strašáky tamních dětí. Vyplynulo to z ankety, kterou radnice uspořádala ve čtyřech základních školách. Pracovníci odboru dopravy položili dětem deset otázek týkajících se bezpečnosti silničního provozu.

Vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Soňa Janetková prozradila, že se dětí ptali například na to, jaká nebezpečná místa musí děti po cestě do školy zdolat. "Obecně můžeme říci, že se žáci bojí překonávat přechody u okružních křižovatek, kde jim většina řidičů nezastaví. Zajímala nás také nebezpečná místa, na které děti narážejí během trávení svého volného času," uvádí Soňa Janetková. Z průzkumu ale také vyplynula jedna příznivá skutečnost, a to, že děti znají důležitá telefonní čísla na policii, záchrannou službu, hasiče a na nemocnici.

Pracovníci odboru dopravy navštívili celkem čtyři základní školy. "Jednalo se o několik set žáků od první do deváté třídy a získaný materiál byl předložen za komisi BESIP radě města a samozřejmě bude sloužit jako podklad pro případné žádosti peněz, třeba například na opravu přechodu, případně zřízení retardéru," říká vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Soňa Janetková.

Valašské Meziříčí ale v současné době asi nejvíce postrádá obchvat města. "To znamená, že se nám tady ta doprava hromadí a zpomaluje a asi nic jiného, než další finance, které by pro město měli zalobovat naši příslušní političtí představitelé, nám ke zklidnění dopravy nepomůže, doplňuje Janetková.

autor: rv
Spustit audio