Valašské Meziříčí na dvou místech vystavuje dílo malíře Josef Hapky

12. únor 2012

Výstavu obrazů akademického malíře Josefa Hapky uspořádali ve Valašském Meziříčí. K stému výročí od narození významného regionálního umělce ji připravilo Muzeum regionu Valašsko. Díla malíře Josefa Hapky jsou umístěna na dvou místech - v galerii Sýpka a v zámku Kinských.

„V zámeckých prostorách jsou představeny především malby z muzejních sbírek včetně několika nově získaných obrazů, které doposud vystaveny nebyly. Podkrovní prostory v Galerii Sýpka pak zaplnily malby od soukromých sběratelů,“ uvedla kurátorka výstavy Kamila Valoušková s tím, že velká část kreseb a maleb pochází ze sbírky malířova syna hudebního skladatele Petra Hapky.

Kamila Valoušková s obrazem od Josefa Hapky

Josef Hapka byl především krajinářem, ale rád odbíhal i k jiných malířským tématům – k žánrovým scénám a portrétům. Narodil se před 100 lety 12. března 1912 v Podolí u Valašského Meziříčí a většinu života strávil v Praze. „Na rodné Valašsko se ale často a rád vracel,“ podotkla Kamila Valoušková. Výstava Josefa Hapky ve Valašském Meziříčí potrvá do 15. dubna.

autor: rv
Spustit audio