Valašská patriotka, která šije kroje i košile pro rockery. Marie Hrňová se učila u svojí stařenky a řemeslo předává mladým

23. květen 2018

Pod rukama Marie Hrňové z Huslenek se rodí vyšívané kroje, košule i pletené ponožky ke krojům. S láskou vzpomíná na svou stařenku Apolenku, která ji to všechno naučila.

Když jako velmi mladá ovdověla, byl pro ni šicí stroj nejen forma rozptýlení, ale také možnost, jak si jako maminka dvou malých dětí trochu přivydělat. Dodnes je zapálená pro věc, má velkou sbírku krojů, řadu přátel a nadšených fanoušků.

„Stařenka mě naučila plést a vyšívat. Nenudím se,“ říká v rozhovoru pro pořad Apetýt Marie Hrňová, která žije v Hrachovečku u Huslenek. „Su ráda, že můžu předat vše další generaci,“ dodává.

Kdo jsou Valaši a proč Valašsko? Mezi kopci a loukami zjišťujeme vše o zajímavých místech kraje

Dřevěné stavby v muzeu v Rožnově

Hranice Valašska se nedá úplně přesně stanovit. A teorie o masovém příchodů Valachů z Rumunska se nezakládá na historických faktech.

Marie Hrňová ovdověla už ve dvaceti osmi letech. "Pletla jsem, háčkovala jsem, abych k nějaké koruně přišla," vzpomíná. Marie Hrňová si pak vyšila i svůj valašský kroj. "A nejedny ponožky protancovala," dodává.

Vzpomíná i na dobu, kdy pracovala v Jednotném zemědělském družstvu. "V té době jsem znala víc traktory než módu," říká s úsměvem Marie Hrňová.

Ta šila košile také pro hudebníky z Fleretu nebo z rockové skupiny Stram z Huslenek. Její práce byly k vidění třeba v Galerii Huslenky. "Není situace, kam bych nechodila v kroju," říká Marie Hrňová, která svoje práce představovala i v zahraničí.

Marie Hrňová při natáčení rozhovoru

autor: Andrea Kratinová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související