V Uherském Hradišti lidé nebudou muset platit poplatek za psa

19. prosinec 2019 06:26

Lidé v Uherském Hradišti nebudou muset od ledna příštího roku platit poplatek za psa. Vyplývá to z nové vyhlášky o místním poplatku ze psů, kterou schválili zastupitelé města.

Pro novou vyhlášku o místním poplatku za psa v Uherském Hradišti, která začne platit od nového roku, hlasovalo pro ni 20 z 27 přítomných zastupitelů.

„Město se tím vzdává zhruba 410 tisíc korun ze svého rozpočtu. Na druhou stranu víme, a to i na základě kontrol, že ne všichni lidé, kteří mají ve městě psa, ho mají přihlášeného k tomu poplatku,“ řekl starosta Stanislav Blaha (ODS). Podle vedoucího ekonomického odboru radnice Vladimíra Mošťka je ve městě nyní evidováno 1350 psů.

Čtěte také

Dosud platili obyvatelé Uherského Hradiště za psa v domech se třemi a více bytovými jednotkami ročně 1100 korun, za druhého a každého dalšího psa 1500 korun. V rodinných domech činil poplatek za jednoho psa 500 korun a za každého dalšího psa 700 korun. V rodinných domcích v částech města Jarošov, Mařatice, Míkovice, Sady, Rybárny a Vésky byl poplatek 200 a 300 korun.

Snížená sazba platila i pro poplatníky sídlící v nebytových prostorách, dále pro invalidní a starobní důchodce a poživatele vdovského nebo vdoveckého důchodu, pro které to byl jediný zdroj jejich příjmu.

Radnice také poskytovala úlevy lidem, kteří chovali psy pro léčení formou canisterapie nebo osamělým lidem pečujícím o nezaopatřené dítě. Zcela osvobozeni byli od poplatku například nevidomí nebo lidé s těžkým tělesným postižením.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související