V Uherském Hradišti cestující zaplatí více za jízdu městskou dopravou

20. prosinec 2019 10:23

Uherskohradišťský autobusový dopravce ČSAD-BUS přikročil od 15. prosince k úpravě cen jízdného na linkách MHD. Za jednotlivé jízdné nyní lidé zaplatí o 2 koruny více než dosud.

Cestující v Uherském Hradišti, Starém Městě a Kunovicích si připlatí za městskou hromadnou dopravu. Autobusový dopravce ČSAD-BUS zvýšil po dohodě s vedením města cenu jízdného. Na svém posledním jednání to schválilo zastupitelstvo Uherského Hradiště. Jednotlivé jízdné zdražilo o dvacet a časové jízdenky o třicet procent. Pokračuje místostarosta Jaroslav Zatloukal z ODS.

Čtěte také

„Cena jednotlivého jízdného se zvyšuje z deseti na dvanáct korun. Tím se srovnává cena s ostatními městy ve Zlínském kraji. Tedy v Uherském Brodě, Vsetíně i ve Zlíně. Tato cena je vyvolána požadavkem dopravce, kterému se zvýšily náklady a my jsme to jako město museli akceptovat,“ vysvětlil místostarosta Zatloukal.

„Ze strany Zlínského kraje nebyla v tomto roce z různých příčin dokončena klasická veřejná zakázka na dopravce pro delší časové období a kraj tedy na další 2 roky oslovil regionální dopravce přímo,“ vysvětlil starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha z ODS.

Dohodli jsme se se Zlínským krajem a městy Staré Město a Kunovice, že na všech linkách budou platit jednotné tarify za jednotlivou jízdu i jízdu na časové jízdenky.
Stanislav Blaha (ODS), starosta Uherského Hradiště

Vzhledem k cenám stanoveným Zlínským krajem na jeho linkách nyní musí zdražit i Uherské Hradiště, neboť jednak služeb krajem provozovaných linek využívá, jednak chce eliminovat dopad dvou tarifních systémů. „Dohodli jsme se se Zlínským krajem a městy Staré Město a Kunovice, že na všech linkách budou platit jednotné tarify za jednotlivou jízdu i jízdu na časové jízdenky,“ vysvětlil starosta.

Dvěma tarifům se však město úplně nevyhne, protože Zlínský kraj se rozhodl dotovat pouze ty linky MHD, které mají meziměstský charakter, tedy ty, které zajíždějí i do Starého Města a Kunovic. To jsou linky 1, 2, 4 a 6. Na těchto linkách je možno využívat 75 % slevy, kterou dopravcům kompenzuje stát, není je však možné uplatnit na linkách 3, 5, 7 a 8.

autor: Michal Sladký
Spustit audio

Související