V Uherském Hradišti budou pomáhat nedonošeným miminkům. Nemocnice se stala specializovaným centrem

Nedonošená miminka se z Uherského Hradiště už nebudou muset převážet do Zlína. Nemocnice získala status perinatologického centra.

Společné pracoviště porodnicko gynekologického oddělení a novorozeneckého oddělení v nemocnici v Uherském Hradišti se zařadilo mezi čtrnáct specializovaných center v České republice, která pečují o předčasně narozená miminka.

Nemocnice také chystá přístavbu a rozšíření porodnicko gynekologického oddělení.

"Neonatální medicína za poslední roky velmi pokročila. V naší porodnici se díky erudovanému a specializovanému personálu a přístrojovému vybavení dokážeme postarat o novorozence, kteří se rozhodnou přijít na svět dřív. Jsem moc ráda, že se naše nemocnice zařadila mezi 14 specializovaných center v České republice," uvedla primářka dětského oddělení Irena Baroňová.

V porodnici se ročně narodí více než 1600 dětí, z toho zhruba 70 z nich má po porodu problémy s adaptací a vyžaduje specializovanou péči.

"Maminky, které mají v době těhotenství potíže a hrozí jim předčasný porod, jsou pravidelně monitorovány. Díky perinatologickému centru bude jim i jejich nedonošeným miminkům poskytnuta v naší porodnici adekvátní odborná péče. Předejde se tak i nepříjemným zkušenostem z minulosti, kdy byli nedonošení novorozenci kvůli naplněné kapacitě ve zlínské porodnici převáženi do vzdálených specializovaných pracovišť," uvedla primářka porodnicko gynekologického oddělení Soňa Pánková. 

Spustit audio

Související