Velká událost ve zlínské porodnici, na svět přišla trojčátka

27. březen 2020 17:52

Ve zlínské porodnici se narodila trojčata, naposledy se tak stalo loni v létě, za posledních deset let jen osmkrát.

Kristýna, Sára a Adam přišli na svět v polovině tohoto týdne. Je to velká událost nejen pro maminku Kateřinu Brimusovou a tatínka Marka Bršlicu, ale také pro lékaře, porodní asistentky a novorozenecké sestry nemocnice, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Každé vícečetné těhotenství je podle slov ošetřující lékařky Marcely Henčlové z hlediska porodníků považováno za rizikové. "V tomto případě ale maminka prošla celým těhotenstvím bez komplikací. Na naše gynekologicko-porodnické oddělení docházela už od šestnáctého týdne těhotenství a rodila po ukončení 33. týdne, přičemž k hospitalizaci přišla až pár dnů před porodem. Takový bezproblémový průběh u trojčat můžeme považovat za malý zázrak a je to v této složité době velmi pozitivní zpráva," uvedla lékařka. Při císařském řezu byli na sále dva lékaři-porodníci, anesteziolog, instrumentářka, porodní asistentka a anesteziologická sestra. "Každé z dětí pak měl na starost zvlášť jeden lékař-neonatolog a jedna novorozenecká sestra. Celkově tedy dvanáct zdravotníků," uvedl vedoucí lékař perinatologického centra Karel Huml.

Čtěte také

"Průměrná porodní váha novorozenců byla okolo 1700 gramů, tedy vývoj všech tří je naprosto v pořádku, a celkově byl průběh těhotenství a porodu příznivý," uvedl lékař. Mladá maminka oslaví zanedlouho dvacáté narozeniny. "Přítel i celá rodina měli o mě a o děti velký strach. Jsem moc ráda, že porod proběhl dobře, i když byl asi o týden dříve, než bylo původně v plánu," uvedla Brimusová, která rodila v celkové anestezii.

"Hned po probuzení jsem se sestřiček ptala, jestli jsou děti v pořádku. Jsem šťastná, že jsou zdravé. Doma už máme všechno připravené trojmo. I na procházku s kočárkem budeme muset vyrážet ve dvou, máme jeden obyčejný a druhý pro dvojčátka," uvedla Brimusová. Sourozenci obsadili polovinu z šesti inkubátorů na novorozenecké jednotce intenzivní péče.

"Trojčátka skutečně nejsou běžnými pacienty našeho oddělení, nicméně jsme pracovištěm, kde se maminky s vícečetnými těhotenstvími koncentrují. Všechny tři děti zatím zůstávají v péči novorozenecké jednotky intenzivní péče, ale jejich stav je stabilizovaný, naší snahou bude je co nejdříve umístit do pokoje s maminkou. Samozřejmě jsme si vědomi, že péče o trojčátka je náročná, po celou dobu bude mamince k dispozici personál a pomůže jí s veškerou péčí o děti," uvedl primář novorozeneckého oddělení Jozef Macko.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související