V soutěži řezníků na Novém Zélandu ohromila „holka ze Slovácka“. Její škvarky si rozhodčí cpali i do kapes
Řeznicí roku se na Novém Zélandu stala holka z Moravy. Jmenuje se Monika Remešová, je z Popovic na Uherskohradišťsku a přijala pozvání k rozhovoru Na pohovce Jožky Kubáníka.
Monika Remešová chtěla poznat svět, a tak se jednoho dne vypravila na Nový Zéland. A přišlo nečekané – dostala se tu k práci v masokombinátu a k řezničině a byla v tom tak úspěšná, že dokonce vyhrála místní velmi populární soutěž řezníků. Při práci v mužském kolektivu se musela hodně přizpůsobit. „Při práci mezi chlapama jsem musela „nahodit kalhoty“. Časem se mě chlapi i báli,“ vypráví se smíchem.
Na vysoké levely v hodnocení řeznických dovedností, které na Novém Zélandu mají, se vypracovala neuvěřitelně brzy, a vrcholem všeho byla účast na prestižní řeznické soutěži, které jsou tu velmi populární.
„Každým rokem se dělají na Novém Zélandu soutěže a hledají ty nejlepší řezníky. Je to velká show a je to takové promo pro ten byznys, který má na Novém Zélandu opravdu obrovskou úroveň,“ popisuje Monika a prozrazuje, že po počáteční extrémní nervozitě ohromila rozhodčí hlavně pravýma moravskýma "oškvarkama".
„Oni dělají škvarky z prasete, ale dělají je z kůže. Ale to je takové nijaké a já jsem jim připravila škvarky tak, jak je známe na Slovácku. A to pak chodili všichni rozhodčí, brali si vždycky plnou hrst a dávali si to i do všech kapes,“ popisuje Monika Remešová tehdejší úspěch.
Nutno dodat, že Monika tuto soutěž vyhrála a poté se z ní stala do slova a do písmene celebrita. Měla vlastní kartičkou pro fanoušky, lidé ji poznávali a žádali o podpis. I tak se jí ale velmi stýskalo po domově a po třech letech se vrátila na rodné Slovácko, kde od nožů přešla k šicímu stroji a věnuje se šití a opravám krojů.
Proč takový skok? „Vyrůstala jsem na Slovácku, takže jsme byli už od plenek kojení folklorem a kroji. Je to moje srdeční záležitost a mám pocit, že jsem se teď našla,“ vysvětluje Monika Remešová.
Mají už i čeští řezníci svůj tým, se kterým by se účastnili takových soutěží? Jak vypadá trénink před řeznickou olympiádou? A platí: Všude dobře, doma nejlíp? O tom všem si na rozhlasové pohovce Jožka Kubáník povídal s Monikou Remešovou.
Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.
Související
-
Osobní kuchař celebrit Roman Hadrbolec připravoval pokrmy Schwarzeneggrovi nebo Newmanovi
Málokdo by mohl říct, že Arnoldu Schwarzeneggrovi k snídani připravoval vajíčka, zpěvačce Cher vařil čaj a ochutnával omáčky s Paulem Newmanem. Roman Hadrbolec ano.
-
Když maminka uvařila svíčkovou, přidal jsem si i dvakrát, říká profesionální jedlík Radim Dvořáček
Radim Dvořáček je profesionálním jedlíkem. Za sebou má více než 200 soutěží v pojídání všeho možného, nepohrdne švestkovými knedlíky ani řízky.
-
Má rád humor i humra: Rozhovor s šéfkuchařem Michalem Bučkem
Český šéfkuchař Michal Buček má za sebou pracovní zkušenost z prestižních kuchyní, z armády i z židovské restaurace. Aktuálně si jeho umění můžete vychutnat ve Zlíně.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka