V Rožnově pod Radhoštěm otevřeli zrekonstruovanou historickou nádražní budovu

13. prosinec 2023 15:36

Správa železnic dokončila přestavbu stanice a opravu historické nádražní budovy v Rožnově pod Radhoštěm za 230 milionů. 

Správa železnic rekonstruovala nádraží v Rožnově pod Radhoštěm ve dvou etapách. Při první vznikla nová nástupiště vysoká 550 milimetrů, rekonstrukcí prošlo kolejiště a další části stanice sloužící bezprostředně vlakům. „Je zde nový informační systém, nový železniční svršek, osvětlení, rozhlas,“ shrnul Miroslav Bocák ze Správy železnic. Upravený je přechod k nástupištím, v blízkosti stanice vzniklo veřejné parkoviště, nový je také přístupový chodník.

Ve druhé etapě se dočkala rekonstrukce památkově chráněná nádražní budova. Podle generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody naleznou cestující nyní uvnitř „rozšířené a moderní zázemí včetně komerčního prostoru a bezbariérových toalet“. Budova má opravenou střechu, nové podlahy, okna i dveře. „Víceméně zůstala hrubá stavba, která se dala do moderní podoby,“ doplnil Bocák.

Rožnov pod Radhoštěm leží na konci lokální trati, která ve Valašském Meziříčí odbočuje od hlavní železniční spojnice Moravy se Slovenskem. Nádraží je v provozu od roku 1892, kdy byla otevřena celá třináctikilometrová trať. Ve 20. letech a znovu v 80. letech minulého století byla trať rekonstruována,

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související