V Novém Hrozenkově komise objíždí samoty, lidé by jinak asi nevolili

13. říjen 2012

V každé obci i městě jsou volební komisaři připraveni vyjet na požádání s hlasovací schránkou k lidem, kteří nezvládnou návštěvu volebních místností. Stalo se tak například v Novém Hrozenkově na Vsetínsku.

S členy volební komise Jitkou Plátkovou a Jaroslavem Macečkem nasedáme do vozu a vyjíždíme směr Vranča v Javorníkách. Cílem je chaloupka manželů Ondrušových. Oba mají přes osmdesát let.

„Já už té politice moc nerozumím, ale pořád se ještě snažím něco vědět. Sama už nedojdu k volbám, proto jsme zavolali komisi. Ještě se pořád cítíme lidmi,“ říká paní Ondrušová, která se svým mužem bydlí ve valašské roubence.

Lednová prezidentská volba bude kvůli sněhu těžší

Předsedkyně třetího okrsku Alena Helienková chválí poctivé voliče, kteří si i přes vysoký věk hlasování nenechají ujít.

Cíl volebních komisařů ve Vranči

„V Novém Hrozenkově máme několik údolí a opravdu jsou členitá a rozsáhlá. Pro ty občany z údolí je kolikrát těžko přijet do volebních místností, takže když nás požádají, vždycky vyjedeme.“

Práce komisí na katastru o rozloze více než čtyř tisíc hektarů není jednoduchá. Jejich připravenost prověří lednové prezidentské volby.

„Pokud je počasí jak dnes, tak je to docela fajn. Když ale potom napadne sníh, jak to bude asi v lednu na volby prezidenta, tak to bude asi náročnější. Na samoty budeme muset prostě dojít pěšky,“ podotýká matrikářka Sylva Šarmanová.

autor: rv
Spustit audio