V Kroměříži budou dobrou noc přát ponocní. Město se vrátí k zaniklému povolání

2. červenec 2020 08:54

Ponocný v minulosti plnil roli noční hlídky, jejímž úkolem bylo vyvolat poplach při jakékoliv nepředvídané události

Letošní turistickou sezonu v Kroměříži zpestří dva ponocní. Lidem by měli zpříjemnit letní večery, připomenout dávno zaniklé povolání, pomoci vnímat plynutí času na sklonku dne a popřát dobrou noc.

Čtěte také

Od 3. července bude každý páteční a sobotní večer na Velkém náměstí k vidění dvojice trumpetistů, kteří fanfárami symbolicky ohlásí hodinu nočního klidu, řekl místostarosta Vít Peštuka (TOP 09, zvolen za Zdravé Kroměřížsko).

"Každý rok se snažíme turistickou sezonu osvěžit něčím novým a s ohledem na průběh letošního roku jsme v tomto případě záměrně zvolili neorganizovanou formu zábavy ve venkovním prostředí. A protože se do tohoto nelehkého úkolu pustili dva zkušení muzikanti, jejich krátké večerní vystoupení bude určitě i kulturním zážitkem," uvedl Peštuka.

Podle něj bude dvojici hudebníků v kostýmech doprovázet ozbrojený strážce dobové arcibiskupské gardy, která ke Kroměříži neodmyslitelně patří.  "Svou pravidelnou páteční a sobotní obchůzku skupina zahájí přibližně ve 21:40 fanfárou na balkonu radnice a odtud se vydá na prohlídku Velkého náměstí.

Přibližně po dvaceti minutách se vrátí zpět k radnici a těsně před desátou hodinou večerní se rozloučí skladbou z kroměřížského zámeckého hudebního archivu," doplnil vedoucí radničního odboru kultury a cestovního ruchu Pavel Zrna.

Ponocný v minulosti plnil roli noční hlídky, jejímž úkolem bylo vyvolat poplach při jakékoliv nepředvídané události. Kromě vpádu cizích vojsk, útoku lupičů a činnosti zlodějů se jednalo především o jednoduchou požární stráž. Ponocný zpříjemňuje lidem turistickou sezonu například ve Znojmě.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související