V krajských nemocnicích není možné zavést bezpečnostní opatření jako na letištích, říká jejich mluvčí

10. prosinec 2019 16:50

Policie po úterním útoku střelce v ostravské nemocnici posílí dohled nad vybranými místy v celé republice. Nemocnice ve Zlínském kraji více než dosud zvýšit ochranu nemohou.

Po úterním útoku v ostravské Fakultní nemocnici, kde útočník zastřelil 6 pacientů, už policie přislíbila větší ochranu takzvaných měkkých cílů. Na Twitteru uvedla, že posiluje dohled nad vybranými místy po celé České republice. Jestli plánují zpřísnění bezpečnostních opatření také v našem regionu, hovořil v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Zavedli jste po dnešním útoku v Ostravě nějaké bezpečnostní novinky? Tedy v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, v Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži...

Egon Havrlant

V nemocnicích Zlínského kraje vývoj situace kolem dnešní tragické události v Ostravě bedlivě sledujeme. Cítíme s rodinami obětí i s kolegy v Ostravské fakultní nemocnici. Žádná speciální bezpečnostní opatření ale v tuto chvíli neprobíhají. Jednotlivé areály všech čtyř nemocnic jsou veřejnými místy. Denně tam přichází velké množství lidí. Do všech areálů je hned několik vstupů, oddělení jsou rozmístěna v řadě samostatných budov. A z těchto, i jiných provozních důvodů, je v současné době nereálné zavést opatření, jaká jsou třeba na letištích nebo v soudních budovách.

Jaká pravidla jste měli doposud? Jsou v nemocnicích třeba ochranky?

V některých nemocnicích ochranky máme. Prostory zejména urgentních a akutních příjmů i některé další jsou ve všech čtyřech nemocnicích monitorovány kamerovým systémem. Ostraha je v areálu nepřetržitě přítomna ve zlínské nemocnici a také v uherskohradišťské. Standardně také spolupracujeme se státní i městskou policií v jednotlivých městech.

Máte poznatky, že by v poslední době nějak rosta agresivita lidí, směrem k personálu, nebo pacientům?

Tyto zkušenosti mají zdravotníci zejména právě z těch akutních urgentních příjmů, kde se setkávají s agresivitou pacientů. Naštěstí jde spíše o slovní útoky, někdy ale bohužel i fyzickou. Ale s tím se v tuto chvíli nedá nic dělat. Někdy pacienti, kteří jsou přiváženi třeba na urgentní příjem, jsou třeba pod vlivem alkoholu nebo drog a pak takové situace nastávají.

autor: Pavel Vacek
Spustit audio

Související