V České republice roste množství nelegálního alkoholu

19. leden 2024 13:49

V Česku v roce 2023 výrazně přibylo nelegálního alkoholu. Zatím zveřejněná čísla Celní správy do konce loňského srpna potvrzují, že u alkoholu neznámého původu jde o meziroční nárůst asi o 350 procent.

Čtěte také

Celní správa zajistila v roce 2023 výrazně víc nekolkovaného alkoholu, hlavně při kontrolách na silnicích nebo i v restauracích a obchodech. Odhaleno bylo také více pálenic, kdy si lidé vyrábí načerno alkohol doma.

Zatím zveřejněná čísla Celní správy do konce loňského srpna potvrzují, že u alkoholu neznámého původu, tedy bez kolků a přesně určeného výrobce, jde nárůst asi o 350 % proti stejnému období v roce 2022. Počet kontrol přitom podle zástupců Generálního ředitelství cel zůstává přibližně stejný. 

Jedním z hlavních důvodů je podle výkonného ředitele Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimíra Darebníka zvýšení spotřební daně na lihoviny. V roce 2024 jde o nárůst o deset procent, v roce 2025 to bude o dalších deset a v roce 2026 o 5 procent. Vyšší spotřební daň tak podle Unie vede lidi k tomu, aby se snažili získat alkohol nejenom z oficiálních zdrojů.

Celníci proto apelují na veřejnost, aby se vyhýbala konzumaci jakéhokoliv alkoholu, u něhož není jasný původ a není označený kolkem. 

Spustit audio

Související