V Archeoskanzenu Modrá chutnali velkomoravské kapry

10. říjen 2011

Lovecké zvyky a techniky z doby Velké Moravy si mohli vyzkoušet návštěvníci Archeoskanzenu v Modré u Velehradu. Tradiční pořad Halali nabídl kromě soutěží a tématických ukázek také ojedinělou ochutnávku pokrmů mnoha druhů zvěřiny a ryb.

Pořadatelé chtěli upozornit na historické souvislosti obživy někdejších obyvatel regionu. „Donedávna jsme se například učili, že kapr je až záležitostí středověku. Na Velké Moravě ale máme nálezy kaprovitých ryb i přímo kaprů,“ zdůraznil starosta Modré Miroslav Kovářík.

Ryby prý bývaly v dobách Velké Moravy častou součástí jídelníčku. Uvařit stejná jídla jako tenkrát je ale obtížné. „Recepty se nám nedochovaly, ale z nálezů například víme, která zelenina se používala,“ dodala Anna Chmelová ze skupiny Velkomoravané.

autor: rv
Spustit audio