Už nikdy nic podobného nedopustit. Věznice v Uherském Hradišti znovu otevřela svoje brány

Uherskohradišťská věznice, ve které v 50. letech umírali političtí vězni, se po půl roce opět otevřela veřejnosti.

V rámci akce Brány památek dokořán budovu jako první navštívili žáci základních a středních škol. Komentované prohlídky, které uspořádal spolek Memoria, zanechaly ve školácích hlubokou stopu.

„Většina z nich přijde v dobré náladě. Při prohlídce je to ale velmi zasáhne,“ vysvětluje průvodce Vojtěch Bruk. Podle něj je důležité, aby si studenti odnesli pocit, že se už nesmí nikdy nic podobného opakovat. „Mám z toho takové divné pocity,“ potvrzuje studentka Střední uměleckoprůmyslové školy Uherské Hradiště Nina Pořížková.

Věznice v Uherském Hradišti

Bývalá věznice v Uherském Hradišti má pohnutou minulost. Nejtemnějším obdobím byla padesátá léta, kdy v celách skončili lidé z komunisty zinscenovaných procesů.

Ve věznici tehdy trpěly stovky lidí z řad politické opozice i lidí zcela nevinných. Státní bezpečnost je vyslýchala způsoby, které si nezadaly s vyšetřovacími metodami gestapa.

Věznice přitom na rekonstrukci čeká už dvacet let, bude v ní muzeum totality i okresní soud. Náklady se budou pohybovat kolem čtyř set milionů korun.

Věznice v Uherském Hradišti

Muzeum totality obsadí v bývalé věznici asi čtvrtinu prostor. Ve třech podlažích zabere asi 2000 metrů čtverečních. Jde o části objektu, kde se nachází kaple, samotky a přilehlé chodby s místnostmi.

Prohlídka věznice v Uherském Hradišti

V objektu vzniknou dvě stálé expozice, Muzeum totalitních režimů věnované historii věznice a Železná opona zobrazující komunistickou propagandu. Expozice ve věznici připraví Moravské zemské muzeum a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.

Věznice v Uherském Hradišti
Věznice v Uherském Hradišti

Související