Úřady práce na jihu Moravy i na Zlínsku hlásí: nezaměstnaných přibylo

8. srpen 2012

V celém Česku se během prvního prázdninového měsíce rozšířily řady lidí v evidencích úřadů práce. Více nezaměstnaných marně hledá práci také na jižní Moravě a na Zlínsku. Analytici tento trend očekávali.

V Jihomoravském kraji se míra nezaměstnanosti po čtyřech měsících poklesu v červenci zvýšila o tři desetiny procentního bodu na 9,3 %. Nejvyšší čísla tradičně hlásí Hodonínsko a Znojemsko. Naopak nejméně trápí nezaměstnanost okresy Brno-venkov a Vyškov.

Úřady práce v kraji ke konci července evidovaly skoro 59 tisíc lidí bez práce. Na jedno volné pracovní místo připadlo zhruba dvacet uchazečů. Aktuální míra nezaměstnanosti na jižní Moravě je o jeden procentní bod vyšší než celorepublikový průměr.

Lidé bez zaměstnání přibylo během července také ve Zlínském kraji. Tamní úřady práce přijaly bezmála tři tisíce nových žádostí o evidenci a nezaměstnanost tam dosáhla 8,8 %.

A v kraji bude hůř. Na podzim se totiž zvýší počet žadatelů nejméně o dalších bezmála sedm set. Doběhnou totiž výpovědní lhůty zaměstnanců továrny Schott Solar z Valašského Meziříčí. „Zlínský úřad práce už se na tuto situaci připravuje,“ říká vedoucí jeho odboru zaměstnanosti Miriam Majdyšová.

autoři: Michal Záboj , rv
Spustit audio