Univerzální čaj šťastného domova

K receptu čtvrtečního Apetýtu nás inspiroval spisovatel Jaroslav Hašek a jeho povídka Šťastný domov. Příběh muže, který se ožení s půvabnou milou dívkou, ovšem vášnivou čtenářkou časopisu Šťastný domov.

Dovolte krátkou ukázku, která zároveň bude inspirací na nápoj nebývalé chuti a kouzel.

„Podivnou kouřící tekutinu nalila mně do šálku a vysvětlila: ‘Teď budeš pít čaj Šťastného domova, za jehož vynalezení obdržela jsem v tvé nepřítomnosti první cenu, a to elegantní kuchyňské váhy, takže máme dnes dvoje.‘

Čaj ten způsobil velkou senzaci a pije se všude, kde se chce ušetřiti peněz. V každé rodině snad mají za oknem fuchsie, čaj se tedy skládá z fuchsiového usušeného listí a obyčejného sena, které může každý na ulici si utrhnout z kolemjedoucího vozu se senem, aby měl štěstí a snídani. Kvůli chuti přidává se do tohoto čaje tymián nebo bobkové listí, skořice, hřebíček a kvůli úspoře cukru sladí se melasou.

Jest to velice výživné a působí dobře na oběh krve. Také se dá zlepšit jeho chuť listy břečťanu nebo ještě lépe květem magnolií. Kvůli barvě přidává se do něho slupka z cibule a komu je cítit z úst, něco kmínu. Kdo trpí nespavostí, tomu se vaří s višňovými stopkami.“

Co dodat k úsměvnému textu Jaroslava Haška? Dnešní recept je spíše čajovou inspirací. Čaj je navíc pro celoroční popíjení více než vhodný, pořídíte-li si kvalitní sypaný čaj, dodáte tělu potřebné vitaminy, antioxidanty a minerální látky.

A pokud jste vášnivými čajomilci, stačí ho v létě vychladit, doplnit ledem, mátou, citrónem a ve stínu popíjet.

Související

  • Sirup z kontryhele

    Sbírá se od jara do podzimu a říká se o něm, že je především ženskou bylinou.

  • Okurkový sirup

    Obsahují 96 % vody, prospěšné minerály a vitamíny. Díky draslíku pomáhají přirozeně odvodňovat organismus.

  • Sirup z meruněk

    Už jste upekli meruňkový táč? Udělali meruňkové knedlíky a džemy? A zavařené meruňky už jsou u vás doma také všude?

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.