Okurkový sirup

Obsahují 96 % vody, prospěšné minerály a vitamíny. Díky draslíku pomáhají přirozeně odvodňovat organismus.

Odbourávají tuk, jsou tedy doporučované při mnohých dietách. I když na druhou stranu jsou hůře stravitelné, a tak se nehodí úplně pro každého. Řeč je o okurkách. Připravit si z nich můžeme ledacos. V apetýtových receptech pro vás máme tip na Okurkový sirup. 

Budete potřebovat:

  • šťáva z okurek
  • cukr
  • šťáva z citronu

Postup:

  1. Okurky nastrouháme, nebo nakrájíme na kolečka, vymačkáme z nich šťávu.
  2. Využít můžeme odšťavňovač.
  3. Množství surovin přizpůsobujeme.
  4. Na jeden litr okurkové šťávy přidáme šťávu z ½ litru citronu a 0,5 kg cukru.
  5. Zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
  6. Poté nalijeme do sklenice a uchováváme v lednici.
  7. Pokud chceme, aby se nám šťáva uchovala déle, nahradíme šťávu z citronu 10 g kyseliny citronové, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty.
  8. Poté naplníme do sklenic, uchováváme ve špíži, po otevření v lednici.

Tip: Při podávání dozdobíme například kolečkem citronu a mátou.

Související

  • Jitrocelový sirup

    Řekové ho kdysi nazývali chladivou bylinou. Důvodem byl jeho protizánětlivý a hojivý účinek. Bohatý je na vitamín C, enzymy nebo třísloviny.

  • Tymiánový sirup

    Má výraznou chuť i aroma. Hodí se ke zvěřině i jiným masům a také do nádivek, paštik nebo třeba do bylinkových másel. V dnešních apetýtových receptech je řeč o tymiánu.

  • Sirup z levandule

    Vůně Francie, konkrétně Provence, modrofialové květy a také například ochrana před komáry nebo moly. I to je levandule lékařská.