Tymiánový sirup

Má výraznou chuť i aroma. Hodí se ke zvěřině i jiným masům a také do nádivek, paštik nebo třeba do bylinkových másel. V dnešních apetýtových receptech je řeč o tymiánu.

Původ má ve Středomoří. Římané i Řekové ho přidávali do koupelí, protože věřili, že dodává sílu a odvahu. Egypťané ho používali při balzamování a například druidové věřili, že léčí tělo i mysl a přivolává zdraví. My vám dnes tymián nabízíme ve formě letního sirupu.

Budete potřebovat:

  • 200 ml vody
  • 150 g hnědého cukru
  • 12 g tymiánu
  • med

Postup:

  1. Vodu nalijeme do hrnce.
  2. Na mírném plameni necháme ve vodě rozpustit cukr.
  3. Vaříme asi 5 minut.
  4. Poté sundáme z plamene a vložíme tymián.
  5. Je možné použít sušený i čerstvý.
  6. Sirup louhujeme 24 hodin.
  7. Poté scedíme přes sítko.
  8. Podle potřeby dosladíme medem.

Je možné užívat jako lék po lžičkách – pomáhá například při kašli. Nebo sirup využíváme pro šťávu, výborný je s jemně perlivou vodou.

Související

  • Sirup z pampelišek

    S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.

  • Čaj a sirup z rýmovníku

    V dnešním Apetýtu vám nabízíme hned dvě možnosti zpracování rýmovníku.

  • Sedmikráskový sirup

    Říká se jí Husí kvítko, hlavní sezona jejího sběru je od dubna do srpna. Podporuje dlouhověkost i trávení.