Sirup z pampelišek

S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková. Pojďme se společně pustit do nevařeného sirupu z pampeliškových květů.

Budete potřebovat:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice
  • 200 ml vody

Postup:

  1. Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať je případně opustí drobní brouci.
  2. Květy dáme do velké nádoby, ideálně skleněného džbánu na vodu a zasypeme je cukrem.
  3. Nádobu uzavřeme nebo přikryjeme potravinářskou folií a necháme stát na okně dva dny na slunném místě.
  4. Občas promícháme.
  5. Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně.
  6. Několikrát za den promícháme.
  7. Po třech dnech výluh dostane žlutou barvu a můžeme jej scedit, nejlépe přes plátno.
  8. Uchováme v ledničce a smícháním se sodovkou budeme mít dobrou limonádu.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.