Sirup z kontryhele

Sbírá se od jara do podzimu a říká se o něm, že je především ženskou bylinou.

Kontryhelové listy mají lehce nahořklou chuť. V kuchyni je můžete využít do polévek, salátů nebo pomazánek. V letních měsících může kontryhel přijít vhod například do majonézy z jogurtu.

Na sirup potřebujeme:

  • 1 a ½ litru vody
  • nať kontryhele, a také květy měsíčku či hluchavky
  • ½ kg třtinového cukru
  • šťáva ze 2 citronů

Postup:

  1. Stejné množství kontryhele, měsíčku a hluchavky povaříme krátce ve vodě.
  2. Scedíme přes plátno, přidáme cukr a citronovou šťávu.
  3. Vaříme do mírného zhoustnutí.
  4. Vléváme do skleniček.

Sirup se hodí jako šťáva nebo do čaje.