Unikátní stavba je zpět ve Vizovicích. Oceňovaný pavilon z Expa 2015 se otevřel veřejnosti

Přízemí objektu je otevřené veřejnosti, nyní je v něm instalována výstava o účasti České republiky na výstavách Expo.

Bývalý Český pavilon z Expa 2015 je opět v provozu. Otevřeli ho ve Vizovicích na Zlínsku. V areálu společnosti Koma bude sloužit jako administrativní a veřejné výstavní centrum.

Právě v této firmě, která vyrábí modulární stavby, pavilon vznikl. Lidé si ho mohli prohlédnout během Dne architektury:

Přízemí objektu je otevřené veřejnosti, nyní je v něm instalována výstava o účasti České republiky na výstavách Expo, ve dvou patrech jsou kancelářské prostory. Na střeše je posezení a bylinková zahrada s výhledem na areál firmy, přírodu i Vizovice. Příští rok by v areálu mělo ještě přibýt modulární vývojové centrum.

Návrat pavilonu do Vizovic, veškeré související práce a úpravy stály firmu přes 100 milionů korun. Jen zbourání původních budov v areálu a úpravy pozemku s budováním základů přišly na 40 milionů korun. Přebudování objektu stálo 70 milionů korun.

Vnitřní prostor objektu je industriálně laděný.

"Není tady žádný sádrokarton, je tady železo, dřevo, sklo, typické průmyslové prvky. Je to pocta Tomáši Baťovi, tak by možná viděl své kanceláře, kdyby žil," uvedl ředitel společnosti Tomáš Martinec. Vnitřní prostor je otevřený po střechu, atriem se vine od prvního podlaží až po střechu umělecké dílo, spirálovité plátno s barevnými motivy, které vytvořila Barbora Šlapetová a které je v kontrastu s industriálním prostředím.

Český pavilon na světové výstavě Expo 2015 v italském Miláně získal bronzovou medaili za architekturu. První místo připadlo Británii a stříbrná medaile Chile. Podobu českého pavilonu navrhla dvojice brněnských architektů ze studia Chybik&Krystof.

Už v průběhu výstavy získal několik dílčích ocenění od návštěvníků a italských médií, například jako nejpohodovější pavilon, pavilon nejvstřícnější k dětem či pavilon s nejhezčí střešní zahradou. Mezi tři nejlepší se dostala také restaurace českého pavilonu.

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související