Uherské Hradiště ozdobí kovový slimák i další výtvory sympozia Panta rhei

31. srpen 2012

V Uherském Hradišti vznikají umělecká díla, která budou v budoucnu k vidění v ulicích či veřejných budovách. Pět výtvarníků z Česka, Německa a Slovenska využilo pozvánku na čtvrtý ročník sympózia Panta rhei v ateliérech Ústavu vizuální tvorby Univerzity Tomáše Bati.

Na Slovácko přijela i německá výtvarnice Barbara Schmitz-Becker. „Ta stejně jako ostatní využívá zbytky materiálu z Bílovické firmy vyrábějící městský mobiliář,“ prozrazuje pedagog a účastník sympózia Vladimír Kovařík.

Marek Ceglédy z Banské Bystice se nechává inspirovat slováckou krajinou, ovšem v neobvyklé souvislosti. „Protože vím, že Morava je typická svou produkcí vína a vinnými sklepy zvanými Plže, připravil jsem projekt Slimák,“ popsal Ceglédy, „bude vyřezaný z kovových desek a následně svařený.“

„Věříme, že je možné vytvořit objekty, které mají i jiný než jen užitkový rozměr,“ zdůraznil kurátor sympózia a proděkan Richard Vodička. Například kyvadlo jeho kolegy Kovaříka už zdobí kopuli kina Hvězda. Hotová díla představí autoři 6. září v Bílovicích a pak je přesunou do opravené Jezuitské koleje v Uherském Hradišti.

autor: rv
Spustit audio