Uherské Hradiště, které každoročně nabízí Letní filmovou školu, volí často filmaři i pro natáčení svých snímků

19. květen 2022

Jaké filmy nebo seriály se točily v Uherském Hradišti? V kterých filmech můžete vidět například místní bývalou věznici, náměstí nebo Smetanovy sady? Prozradíme v reportáži.

V Uherském Hradišti mají k filmu hodně blízko, vždyť už od roku 1975 se tam pravidelně koná Letní filmová škola a díky historickým památkám je i jedním z hodně fotogenických měst vhodných pro kinematografii. Taky si už zahrálo v několika snímcích a seriálech. Filmaři si tam pro natáčení vytipovali skoro tři desítky lokalit. Nevynechali ani areál bývalé, nechvalně proslulé věznice.

Čtěte také

V roce 1949 se v ní natáčela podstatná část budovatelského snímku Velká příležitost, v režii K. M. Walló. Je o mladém muži, který pracoval ve firmě Baťa, selhal a skončil ve vězení. Po amnestii od prezidenta Gottwalda se dostal na svobodu a proměnil se v uvědomělého pracovníka. O šedesát let později v roce 2009 se věznice stala dějištěm thrilleru Klíček. Děj postavený na příběhu dvou mladých lidí ze současnosti líčí události, které se v ní odehrávaly v 50. letech minulého století. Ze stejné doby je i další filmové drama, do kterého se hodily záběry z uherskohradišťské věznice, snímek z roku 1990 Jen o rodinných záležitostech. Pár scén se v ní točilo i pro seriál Četnické humoresky.

Nejkvalitnějším filmovým počinem natočeným v Uherském Hradišti byl podle odborníků snímek Žert Jaromila Jireše z konce 60. let. Bylo to zároveň jedno z nejlepších Jirešových děl, získal za ně i mezinárodní ocenění. Příběh podle stejnojmenného románu Milana Kudery o muži, který se vrátil do rodného města, aby se pomstil za křivdy z minulosti, vznikal v létě 1968. Proč Jireš zvolil právě Uherské Hradiště, nikdy nevysvětlil, ale při výběru míst pro záběry měl šťastnou ruku. Jedna ze scén se odehrávala u morového sloupu na Mariánském náměstí, další se točily ve Smetanových sadech u Slovácké búdy, před radnicí na Masarykově náměstí, v uličce Josefa Stancla či v Prostřední ulici. Odtud pochází záběr chlapce na cválajícím bílém koni. Do hlavních rolí režisér obsadil Josefa Somra, Luďka Munzara, Janu Dítětovou a další. Ve filmu si zahrál i Hradišťan, tehdy ještě s primášem Jaroslavem Staňkem. Do kin se černobílý snímek dostal v roce 1969 a v srpnu 1971 skončil v trezoru, tam byl do roku 1990.   

Sonáta pro Zrzku, to je další film, v kterém dostalo Uherské Hradiště velký prostor. Režíroval ho Vít Olmer. Autorem námětu byl Vojtěch Vacke, známý uherskohradišťský spisovatel, scénárista a dramatik, otec herce Slováckého divadla Davida Vackeho. Příběh o dívce Petře, která se musí rozhodnout, jestli se bude věnovat klavíru, nebo fotbalu v chlapeckém družstvu, je z roku 1980. Na Uherské Hradiště filmaři nezapomněli ani při natáčení komediálního seriálu Slovácko se nesúdí. Do historického centra na Masarykovo náměstí zasadili scénu, kdy strýček Pagáč na jarmarku prodává kozu.

Hezký den přeje Věra Hotařová

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.