Tunely pod Zlínem nevlastní město ani kraj. Nejasné vlastnictví komplikuje výstavbu nad nimi

Pod areálem bývalých baťovských závodů v centru Zlína zůstaly staré únikové chodby z protileteckých krytů. Jedna z nich objevili pod nedalekou křižovatkou na ulici Mostní.

Objev únikové chodby z areálu bývalého Svitu v centru Zlína může zkomplikovat rekonstrukci křižovatky na ulici Mostní.

Podle pamětníků i pracovníků státního archivu je podzemních chodeb vybudovaných v době baťovské éry víc. Byly součástí protileteckých krytů. Vstup do jedné z nich se nachází poblíž jednadvacáté budovy.    

V současnosti je vchod do tunelu zamčený. Dřív chodby sloužily jako sklady pro Lidové milice nebo pěstírna žampionů. „Nakonec to dopadlo tak, že vrata byla celou dobu otevřená a chodili sem bezdomovci,“ vzpomíná recepční jedné z blízkých budov Ivan Vlček.

Zkušenosti s nežádoucími návštěvníky chodem mají i městští strážníci. Ti na místo vyjížděli pravidelně, aby zabránili různým lidem v odnášení zejména kovových předmětů. Pro jistotu dohlíželi na vstup do tunelů i při běžných obhlídkách.

Podle pamětníků jsou ale pod areálem bývalých obuvnických závodů i další únikové chodby. Kde přesně jsou nebo jaký je jejich stav, ale není jasné. 

Vlastníkem únikových chodeb z baťovské éry nejsou současní majitelé budov, Zlínský kraj ani složky integrovaného záchranného systému. Nic společného s nimi nemá ani město Zlín.

„My jako město nevíme, kde ty tunely jsou. Objevil se jeden tunel v lokalitě, kde chceme stavět. Víme, že o ten tunel se nějak stará správce konkurzní podstaty bývalé továrny Svit, bližší informace k tomuto ale nemáme,“ uvedl jeho mluvčí města Zdeněk Dvořák.

Ani správce konkurzní podstaty bývalého podniku Svit Miroslav Sládek, ale podle odpovědi na písemný dotaz, podrobnější informace nemá.

autor: Libor Netopil