Trolejbusy a autobusy na silnici a až 18 tisíc aut pod nimi. Zlín připravuje tunel v centru města

18. únor 2020 11:24

Zlín zadá studii, která ukáže, jak reálné je vybudování asi kilometrového tunelu v ose silnice I/49 na třídě Tomáše Bati v centru Zlína od divadla po mrakodrap.

Zlínská radnice chce nechat vyhloubit tunel pod centrem města. Podle radních by pomohl zklidnit dopravu na třídě Tomáše Bati. Tunel o délce přibližně jednoho kilometru od Městského divadla po Baťův mrakodrap vyšel jako nejlepší řešení v současném generelu dopravy. Teď si nechá magistrát zpracovat studii, potvrdil Českému rozhlasu Zlín zlínský radní z hnutí ANO Michal Čížek.

Čtěte také

„Ten generel prověřuje nějakých deset možných variant, jak ulevit centru. A tato varianta vyšla jako nejlevnější a nejrychlejší. Teď se chceme zeptat, za kolik je ta stavba zrealizovatelná, a jestli je to vůbec proveditelné ve smyslu nějaké dalšího plánu organizace výstavby,“ uvedl Čížek.

Tunel by měl být hloubený a s betonovým skeletem, nad tunelem by mohla jezdit například vozidla městské hromadné dopravy. Podle odhadů by jím mělo projet denně asi 18 tisíc aut v obou směrech.

Studie proveditelnosti prověří prostorové vedení stavby, navrhne úpravy povrchu, zmapuje nároky na přeložky inženýrských sítí, výstavbu souvisejících objektů, jako je odvodnění, požární zabezpečení, vzduchotechnika uvnitř tunelu či únikové cesty. Studie by měla stát asi dva miliony korun bez DPH.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související