Tříhvězdičkový hotel Garni v centru Zlína bude následujících pět let sloužit jako vysokoškolské koleje

4. srpen 2022 08:00

V hotelu Garni v centru Zlína se už lidé neubytují. Příští měsíc se tam začnou podle zjištění Českého rozhlasu stěhovat studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Hotel, který přes advokáta Václava Petráska řídí obviněný zlínský podnikatel Michal Redl, si zlínská univerzita pronajala na následujících pět let.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně si pronajala budovu, která je vlastnicky propojená s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Jde o tříhvězdičkový hotel Garni v centru Zlína. Hotel, který přes advokáta Václava Petráska řídí obviněný zlínský podnikatel Michal Redl, si zlínská univerzita pronajala na následujících pět let. Redl je obviněný v korupční kauze pražského dopravního podniku.

Na dveřích hotelu Garni ve Zlíně je aktuálně cedule s nápisem „Z důvodu rekonstrukce uzavřeno“. V prostřední části budovy chybí okna a v patrech jsou stavební dělníci. Přístup ke vstupním dveřím je omezený červenobílou zákazovou páskou.

Informace o rekonstrukci ani o stěhování studentů ale lidé na internetových stránkách hotelu nenajdou. Přes rezervační formulář se návštěvníci dozví, že volné termíny k ubytování hotel nenabízí. 

Ubytování pro studenty univerzity

Zlínská univerzita dlouhodobě naráží na nedostatek ubytování pro své studenty. Už dříve si podle kvestora univerzita pronajímala objekty od soukromníků, vždy ale jen krátkodobě. 

Podle smlouvy, pod kterou je podepsaný kvestor Alexandr Černý a která je veřejně dostupná, je cena za roční pronájem hotelu Garni 4 miliony a 300 tisíc korun bez DPH. Dále bude univerzita platit za energie, dodávky vody nebo svoz odpadu.

Univerzita si pronajímá prostory uvnitř budovy, celkem jde podle Černého o 180 lůžek a taky o místnosti určené ke stravování. Součástí pronájmu nejsou prostory, které mají vchod zvenku a aktuálně slouží jako obchody nebo prostory k podnikání. 

Vlastnická strukura firmy vlastnící hotel Garni

Čtěte také

Hotel Garni patří společnosti Rigo. Jejím jednatelem je zlínský advokát Václav Petrásek. Ten je blízký spolupracovník podnikatele Michala Redla, který je obviněný v korupční kauze Dozimetr. Pomocí svěřenského fondu Fidea Petrásek spravuje Redlovy majetky ve Zlíně.

Českému rozhlasu nebral Redlův spolupracovník Václav Petrásek telefon a neodpověděl ani na e-mail. Přes telefon se nelze spojit ani s Pavlem Redlem, který je uvedený jako jednatel a ředitel hotelu. Manažer hotelu Garni Ivan Tomaštík odpověděl, že aktuálně již není zaměstnancem hotelu, ale zlínské univerzity, a proto nemůže současnou situaci nijak komentovat.

Stanovisko univerzity

Podle kvestora zástupci univerzity neví o tom, že by byl objekt majetkově propojený s Michalem Redlem. Podle Černého si univerzita nechala věc prověřit, ale žádné pochybení nezjistila. 

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související