Hotel Garni, internáty nebo nákupní centrum ABS – to jsou některé z budov ve Zlíně, které fakticky ovládá Michal Redl

8. červenec 2022 14:10

Sedm budov, tři byty a několik pozemků. To jsou majetky, k nimž má podle zjištění Českého rozhlasu vazby zlínský podnikatel Michal Redl.

Český rozhlas zmapoval majetky, jejichž vlastnická struktura vede ke zlínskému podnikateli a lobbistovi Michalu Redlovi. Policie ho obvinila v rámci kauzy Dozimetr jako jednu z hlav organizované skupiny, která manipulovala zakázkami v pražském dopravním podniku. Redl má od roku 2008 soudem omezenou svéprávnost a bez opatrovníka nemůže nakladát s větším množstvím peněz. Podle detektivů ale přitom aktivně podniká.

Podle policejních dokumentů využívá Michal Redl k podnikání svěřenský fond Fidea. Detektivové zaznamenali desítky telefonních hovorů, které podle nich svědčí o tom, že Redl fakticky podnikal v nákupu a prodeji nemovitostí v řádech desítek až stovek milionů korun. Právě přes fond Fidea podle pátrání Českého rozhlasu drží podíly ve společnostech, na něž jsou pak napsány nejrůznější nemovitosti, především v jeho domovském Zlíně a to včetně vily, ve které s rodinou žije.

Zlínské nemovitosti ovládané Michalem Redlem

Čtěte také

Jde například o bývalé zlínské internáty, u nich stojící hotel Garni, nebo o nákupní centrum ABS a třináctou budovu v bývalých baťovských závodech. Ve třináctce, jak se budově ve Zlíně říká, se v minulosti vyráběly nástroje pro výrobu bot. Dnes tam jsou restaurace, obchody a prostory pro zázemí firem. Pro zajímavost, v roce 2020 vykázala firma 13. budova tržby z pronájmů 22 milionů korun.

Ve zmíněné 13. budově mají kanceláře mimo jiné i firmy napojené na fond Fidea. Jednou takovou společností je i Immo Moravan, které patří dvě výrobní haly v Otrokovicích, jeden byt ve Zlíně na Podlesí a lukrativní byt v Praze v Dlážděné ulici.  Pražský byt koupila firma za 17 milionů korun v roce 2020. O pár měsíců později ho začal podle policie využívat Redl ke schůzkám se členy zločinecké organizace, kteří byli letos v červnu obvinění v kauze Dozimetr.

Dalšími firmami, které lze dohledat v majetkovém propojení, jsou společnost Daneb a Kidron. Daneb je ve vlastnictví fondu Fidea a společnosti Kidron. V Kidronu pak má všechny akcie advokát a správce svěřenského fondu Fidea - Václav Petrásek .

„Neviditelný“ Redl

Ve firmách, které jsou napojeny na Michala Redla, on sám fakticky vidět není. Vystupuje v nich zlínský advokát Václav Petrásek, který je zároveň správce svěřenského fondu Fidea. Toho však není možné zastihnout, telefony nezvedá a na e-mailové dotazy nereaguje. Jeho propojení s Redlem Českému rozhlasu nicméně potvrdil zlínský radní Bedřich Landsfeld z hnutí STAN.

Petrásek byl za město Zlín v minulosti nominován do orgánů společnosti Vodovody a kanalizace Zlín. Landsfeld take uvedl, že poté, co policie spustila akci Dozimetr, Petrásek na místo ve společnosti rezignoval. 

Opatrovník v městských firmách

Sídlo firmy má ve třinácté budově zlínského Baťovského areálu i Radek Majc, podnikatel a soudem jmenovaný opatrovník Michala Redla, kterého policie v rámci akce Dozimetr obvinila, že stál v čele organizované skupiny, která manipulovala zakázkami v pražském dopravním podniku.

Čtěte také

Radek Majc figuruje či figuroval v řadě dalších společnostech. Mezi lety 2011 a 2019 zastával funkci jednatele Technických služeb města Zlín, tedy městské společnosti.
Bývalý primátor Zlína Miroslav Adámek z hnutí STAN se odmítl s reportéry sejít. Později se přes telefon omluvil z časových důvodů a řekl, že nyní se víc než politice věnuje své profesi ve zdravotnictví. O minulosti mluvit nechtěl a odkázal na stranické kolegy. Na dotaz, kdo z hnutí STAN nominoval Radka Majce na pozici jednatele Technických služeb Zlín odpověděl, že je to několik let a takové podrobnosti si nepamatuje. „Já jsem ho neznal,“ odpověděl v telefonu. Tyto záležitosti podle něj řešili šéfové klubů. „Já jsem to vždy jenom podepsal,“ řekl.

Majc je zároveň pojítkem k další významné zlínské nemovitosti, která je majetkově spojená s Redlem - bývalým internátům. Cihlové budovy v centru Zlína lemují cestu k památníku Tomáše Bati. Dnes mají nemovitosti různé využití. Jednu z nich vlastní společnost Internátní a.s. a dům opět slouží k ubytování. Kromě toho v něm ale sídlí i školy, kavárna a další obchody a služby. Akcionáři firmy Internátní byly ještě v roce 2019, ze kdy pochází poslední zveřejněná závěrka, Radek Majc, a firmy Kidron a REXPO CZ (kterou vlastní firma Daneb).

Jen pár metrů pod budovou internátů stojí tříhvězdičkový hotel Garni, patřící firmě Rigo. Tu lze opět skrz majetkovou strukturu propojit s Redlovým okolím.

Redlova vila a právník

Samotný Michal Redl ve Zlíně bydlel s rodinou v luxusní vile nedaleko filmových ateliérů. Oficiálně dům patří společnosti Kidron. Zástavu na dům podle zjištění Hospodářských novin a Deníku N drží firma téměř osmdesátileté důchodkyně, která bydlí v paneláku v Kojetíně na Olomoucku. Podle smlouvy mezi její a Redlovou firmou půjčila žena podnikateli desítky milionů korun. Její společnost přitom podle záznamů v obchodním rejstříku nemá žádný obrat, pouze půjčuje peníze.

Vila Michala Redla v Kudlově, části Zlína

Na Kidron je také napsaný byt v novém bytovém domě na zlínském sídlišti na Jižních Svazích. Kdo v něm přesně bydlí, však není jasné.

Nemovitosti mimo Zlín

Skupina kolem Redla vlastní prostřednictvím různých firem ještě další nemovitosti či pozemky mimo Zlín. Společnosti Internátní a.s. třeba patří nebytové prostory v luxusním resortu na Čeladné. Firma Daneb drží pozemky okolo vodní nádrže Mlékojedy ve středočeských Neratovicích - včetně části parcel, na kterých se rozprostírá sama nádrž. Na Kidron je pak psaný pozemek okolo bývalé štěrkovny u Medvědího jezera ve Vražném u Oder.

autoři: Jakub Mikel , Veronika Žeravová , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

  • Baťovské domky

    Není pro Zlín snad nic typičtějšího než místní zástavba baťovskými domky s cihlovou fasádou a zahrádkou.

  • Jižní Svahy

    Sídliště Jižní Svahy stojí na severní straně Zlína. Jižní se jmenují proto, že na ně celý den svítí slunce právě z jižní strany.

  • Zelený Zlín

    Zlín byl projektován jako zahradní město. I nyní má tolik zeleně, že se o ni musí starat samostatný odbor místní radnice.