Trhanec s jablky a rozinkami

Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový nepořádek na talíři, kterému se u nás přezdívá císařský trhanec.

Přijde k vám vzácná návštěva, kterou chcete uctít a jste z toho tak nervózní, že pokazíte, co můžete. A přesně nějak takhle se prý kdysi (ne)dařilo jistému statkáři, u kterého se na cestě přes Alpy zastavil císař František Josef I. se svou manželkou Alžbětou Bavorskou, kterou budete znát spíš pod jménem Sissi.

Legenda praví, že hospodář chtěl panovníka pohostit a rozhodl se, že připraví palačinky. Jenže když je vyráběl, byl tak nervózní, že to nějak popletl a palačinku na pánvi zamíchal. Aby zakryl ten trhanec, namazal ji švestkovým džemem a pořádně pocukroval. Dopadlo to tak, že císař byl z jídla doslova nadšený.

Budete potřebovat:

  • 240 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 8 vajec
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 2 jablka
  • olej na smažení
  • 50 g rozinek
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, sůl a oba cukry.
  2. Přidejte žloutky i mléko a propracujte dohladka.
  3. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte k těstu.
  4. Nechte chvilku odležet a mezitím nakrájejte jablka zbavená jádřince na tenčí plátky.
  5. Na pánvi rozehřejte olej, vložte jablka a krátce je orestujte doměkka.
  6. Potom vlijte polovinu těsta, zasypte rozinkami a nechte zespodu zezlátnout.
  7. Obraťte, spodní část nechte opět opéct a pak omeletu natrhejte hranou obracečky.
  8. Trhanec přendejte na dva talíře a poprašte moučkovým cukrem. U druhé poloviny těsta proces zopakujte.

Související

  • Bezlaktózový koláč

    V pátečním Apetýtu pro vás máme další sladkou tečku za pracovním týdnem.

  • Vláčná buchta s jablky

    V Apetýtu potěšíme ty z vás, kteří máte rádi vláčné buchty. V létě můžete pro jejich pečení využít třeba cukety. V zimě nám zase poslouží jablka.

  • Lívance z kyselého mléka

    V dnešním Apetýtu pro vás máme lívance! Tedy recept na ně. Jejich název je odvozen od slova lít, protože se připravují z litého těsta.