Bezlaktózový koláč
V pátečním Apetýtu pro vás máme další sladkou tečku za pracovním týdnem. Je jím recept na koláč, na kterém si může člověk pochutnat, i když se potýká s takzvanou intolerancí laktózy, tedy s částečnou nebo úplnou neschopností trávícího traktu zpracovávat laktózu.
Potřebujete:
na těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 375 ml vody
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 prášek do pečiva
na drobenku:
- 6 lžic polohrubé mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 plátky bezlaktózového másla
- navrch čerstvé nebo zavařené ovoce (meruňky, švestky)
Postup:
- Smícháme mouku a prášek do pečiva.
- Poté přidáme ostatní ingredience a vymícháme těsto.
- To pak nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme asi půl hodiny.
- Pak poklademe zavařeninou a posypeme drobenkou a pečeme ještě asi čtvrt hodiny dozlatova.
Související
-
Vláčná buchta s jablky
V Apetýtu potěšíme ty z vás, kteří máte rádi vláčné buchty. V létě můžete pro jejich pečení využít třeba cukety. V zimě nám zase poslouží jablka.
-
Lívance z kyselého mléka
V dnešním Apetýtu pro vás máme lívance! Tedy recept na ně. Jejich název je odvozen od slova lít, protože se připravují z litého těsta.
-
Smažené švestky ve skořicovém těstíčku
Josef a Saša Senohrábkovi jsou zkušení kuchaři a celoživotní partneři. Vaří poctivě a s láskou, se zkušenostmi, které posbírali v různých restauracích, kde společně vařili.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.