Titulem Lidová stavba Zlínského kraje se letos může pyšnit dům se sušírnou v Rokytnici u Vsetína

Ocenění získal roubený dům karpatského typu, sestávající z obytné části a na ni navazující části s chlévy. Na trámovém stropě je vyryt letopočet 1859.

Zlínské hejtmanství ve čtvrtek udělilo uznání Lidová stavba roku za příkladnou obnovu lidové architektury v regionu majitelce usedlosti číslo popisné 74 se sušírnou v Rokytnici, která je částí Vsetína. Na obytnou část roubeného domu karpatského typu navazuje hospodářství s chlévy. „Na trámovém stropě je vyryta datace 1859. K domu náleží sušírna ovoce se sedlovou střechou krytou pálenými taškami a s bedněnými štíty z roku 1910,“ sdělila mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

Majitelka domu Pavla Hrušková za úspěch v soutěži získala odměnu 50 tisíc korun. Oprava usedlosti podle ní trvala deset let. „Každým rokem se snažíme něco opravit, vylepšit. Finanční odměnu použijeme na opravu chlévů. Jsem šťastná, že se o nás ví a lidé k nám rádi chodí,“ uvedla Hrušková.

Majitelka usedlosti Pavla Hrušková

Objekt je podle hodnotitelů cenným dokladem tradiční venkovské hospodářské stavby. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) není časté, aby lidé udržovali staré stavby. „Jednodušší je starou usedlost zbourat a postavit novou. Ale jsou lidé, kteří se pustí do neuvěřitelného martyria oprav, aby zachovali odkaz pro budoucnost, a toho si vážíme. Připomíná nám to tradice, které se snažíme uchovávat,“ řekl Čunek.

Vítěze vybírali radní Zlínského kraje na základě doporučení odborné komise, která zohledňuje kvalitu provedených oprav, využití stavby i aktivitu vlastníků v oblasti péče o kulturní dědictví. Spolu s domem v Rokytnici letos majitelé do klání přihlásili ještě kopaničářské stavení nazvané Janúšova chalupa v Žítkové na Uherskohradišťsku.

Kraj soutěž pořádá od roku 2008. Loni ocenění získala obec Bystřice pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku, která zrekonstruovala historický rodinný dům se stodolou. Předloni uspěla majitelka Trchalíkovy usedlosti číslo popisné 210 v Šumicích na Uherskohradišťsku.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související