Titul Ekologická farma roku 2023 putuje na Valašsko. Získala ho rodinná farma Květomluva z Vlachovic na Zlínsku

6. červen 2023 10:24

Nejlepší ekofarmou roku 2023 je farma Květomluva z Vlachovic na Zlínsku. Rodinná farma manželů Fryzelkových se zabývá pěstováním bylin, ze kterých vyrábí produkty v BIO kvalitě.

Čtěte také

Před osmi lety manželé Radek a Zuzana Fryzelkovi zachránili přes 100 let starou roubenou sušárnu na ovoce a vysadili kolem první byliny. Dnes hospodaří na celkem 1,7 hektarech osázených bylinami a zeleninou, mají 6 zaměstnanců a v létě brigádníky. Byliny sbírají i v okolních lesích a na bělokorpatských lukách okolo farmy. 

To, že svou práci dělají poctivě a srdcem, se nyní zúročilo v podobě titulu Ekologická farma roku 2023, kterou pravidelně vyhlašuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. 

U příležitosti slavnostního předání ocenění Nejlepší ekofarma roku se uskuteční přímo na farmě 1. července Den otevřených faremních vrat. Akce nabídne program od 10 do 18 hodin pro dospělé i pro děti. Návštěvníky čekají komentované prohlídky farmy a sušíren, farmářský trh, bylinkový bar a ochutnávky bio výrobků. K poslechu zahraje cimbálová muzika Tož tak a písničkář Pavel Tabásek.

Přímo na farmě Květomluva natáčela reportáž redaktorka Českého rozhlasu Zlín Blanka Kovandová.

Spustit audio

Související