Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Videomapping, běžecký závod, výstava cimbálů nebo panenek

20. říjen 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Videomappingy ve Zlíně

20. října, prostor mezi budovami 14/15 Baťův Institut v průmyslovém areálu Svitu

21. října, teplárenská věž ve Zlíně

Ve čtvrtek 20. října ve 20 hodin proběhla ve Zlíně na platformě 14/15 v průmyslovém areálu Svitu v organizaci Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně oblíbená akce Videomapping, tentokrát s názvem Zlín uprostřed světa. Byla promítnuta vybraná videa, která byla vytvořena studenty místní univerzity v letech 2018 až 2022:

Čtěte také

Na pátek 21. připravily Teplárny Zlín světelnou a filmovou show k 120. výročí fungování teplárny. Promítat se bude na zlínskou teplárenskou věž. První promítání se uskuteční v 19 hodin a opakování pak po 10 minutách. Poslední promítání proběhne ve 21.30 hod.

Všesvatský jarmark

21. až 22. října, Masarykovo náměstí v Rožnově pod Radhoštěm

Tradiční podzimní jarmark s více něž 70 stánky s nejrůznějším zbožím. Jeho součástí je i hudební program. Podrobnější informace najdete ZDE.

Oslavy 750. výročí povýšení Uherského Brodu na královské město

21. až 29. října, Uherský Brod

Oslavy 750. výročí povýšení Uherského Brodu na královské město budou zahájeny v pátek 21. října v 16 hodin v galerii Panský dům. Bude se zde konat zahájení dvou výstav, a to "Fenomén český král Přemysl Otakar II." a "Přemysl Otakar II. - král, rytíř, zakladatel". V 19 hodin pak proběhne v Domu kultury koncert BrodBandu Stanislava Sládka společně s Collegiem Classic. Vstup je zdarma.

Z dalšího programu vybíráme (Dům kultury):
* neděle 23. října od 15 hodin … Přehlídka zájmových a sportovních kroužků
* úterý 25. října … divadelní představení Osudová setkání Přemysla Otakara II. v podání Marešovy divadelní společnosti z Českých Budějovic.
* 26. října od 18 hodin … Křest knihy o Uherském Brodě, po křtu varhanní koncert
* 28. října od 17 hodin … Výstava nejstarších písemných pramenů o Uherském Brodě (Muzeum JAK)
* 28. října v 19:30 … Koncert Hradišťanu
* 29. října … Den otevřených dveří na Gymnáziu J. A. Komenského
* 29. října … Celodenní program v Jelením příkopu za muzeem a na Masarykově náměstí. 

Další podrobnosti na stránkách města Uherský Brod.

Stromy pro Rochus

22. října od 14 hodin, Park a skanzen Rochus v Uherském Hradišti

Čtěte také

Tradiční akce, na které se budou vyrábět lampiony, pouštět draci, sázet dřeviny, tvořit podzimní věnce z přírodnin a dlabat dýně. V usedlosti z Boršic se budou barvit textilie přírodninami, nebude chybět ani ukázka řezbářství nebo řemeslná a kreativní dílnička pro nejmenší. Připravena bude také ukázka práce s pasteveckým psem. Návštěvníci budou moci ochutnat podzimní speciality jako čerstvý jablečný mošt, brambory pečené v popelu, domácí povidla nebo další tradiční recepty ze Slovácka. Podrobný program najdete ZDE.

Běžecký závod Běhej Valachy

22.října, u hotelu Galik v Resortu Valachy, Velké Karlovice

V sobotu 22. října se uskuteční u hotelu Galik poslední letošní akce seriálu Valachy tour – běžecký závod Běhej Valachy. Od 9:30 se budou konat dětské závody v sedmi věkových kategoriích na vzdálenosti od 100 do 1 800 metrů. Dospělí odstartují ve 12:00 a na výběr mají ze dvou tratí v délce 7 a 12 km. Registrace je možná na internetu i na místě.

Fashion Event Dotek

22. října, 44. budova Svitu ve Zlíně

Jubilejní 10. ročník charitativního módního eventu, který pořádají studenti Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně. Připraven je celodenní program: dopoledne kreativní worshopy, odpoledne proběhnou přednášky odborníků z módního průmyslu a den zakončí módní přehlídka s charitativní aukcí. Výtěžek z aukce následně poputuje na podporu chodu neziskové organizace Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s.  Fashion talky budou zdarma přístupné veřejnosti, na workshopy je potřeba se registrovat, večerní fashion show s charitativní aukcí a afterparty bude přístupná pouze po předložení platné vstupenky. Podrobné informace najdete ZDE.

Wedding show 2022

22.října od 11 hodin, Kongresové centrum Zlín

Svatební veletrh, který můžete navštívit od 11 do 18 hod. Podrobný program najdete ZDE.

Výstava valašských panenek paní Aleny Dynkové

od 23. října minimálně do října 2023, DK Klobučan Valašské Klobouky

Sbírka čítá na dvě stovky exponátů, které sběratelka sama zdobí, stylizuje a obléká do valašských krojů. Inspiruje se při tom zdejšími tradicemi, zvyky, řemesly i koloběhem života, a tak panenky znázorňují plynutí času na Valašsku.
Slavnostní program výstavy začne v 15 hodin v nové galerii Klobučan ve stejnojmenném kulturním domě. K vidění budou ukázky drobných ručních prací, zahraje dechová hudba Valaška a zazpívá pěvecký soubor Hafera. K oficiálnímu otevření pak dojde v 17 hodin.
Výstava bude otevřená ve všedních dnech od úterý do pátku v době od 10 do 16 hodin a o sobotách a nedělích od 12 do 16 hodin.

Fenomén cimbál

od 20. října do 15. ledna 2023. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti 

Záměrem výstavy je představit cimbál jako hudební nástroj, jehož počátky sahají do středověké epochy oblasti Blízkého východu, odkud se postupně rozšířil do Evropy. Výstava představuje pomocí audiovizuálního záznamu postup výroby cimbálu, přibližuje podobu jeho současného vývoje, ale také seznamuje s technikou hry, osobnostmi současných cimbalistů a ukazuje cimbál jako koncertní nástroj, pro který skládají hudbu současní autoři.

Dárkonoši - Od Ježíška po Santa Clause

Čtěte také

do 8. ledna 2023, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo novou výstavu s názvem Dárkonoši – Od Ježíška po Santa Clause. Ve velkém sále tak čeká Ježíšek, Gwiazdor, Befana, Joulupukki Tomte a další tajemné bytosti. Jsou mezi nimi skřítkové, obři, čarodějnice, víly nebo dokonce kozel. Výstava potrvá až do 8. ledna 2023 a kromě kostýmů samozřejmě i informace o jednotlivých bytostech. Připraven je také výukový program s dílničkou, v níž se děti naučí, jak snadno, a přitom originálně zabalit dárky, a také si vyrobí vánoční přání a jmenovky.

Kovozávody Semily hravě i zdravě

do 27. listopadu, druhé patro zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí

Výstava retro hraček s dětskou hernou. Výstava největší soukromé sbírky Kovozávody Semily z představuje legendární retro hračky z let 1955 až 1993.
Výstava je otevřena od úterý do pátku vždy od 9 do 12 a od 12:45 do 17 hodin. O víkendu ji můžete navštívit od 13 do 17 hodin. Pondělí je zavřeno.

Nový pohádkový orloj v Zašové na Vsetínsku

kdykoli, nejlépe o víkendech, zašovská oblast Kotěhůlky

České korunovační klenoty… na dosah

Do 27. listopadu, Zámek Holešov

Čtěte také

Zámek v Holešově nově vystavuje mistrovské kopie českých korunovačních klenotů, spolu s nimi přibližuje také osudy 22 korunovaných panovníků. Autorem replik korunovačních klenotů je zlatník a šperkař Jiří Urban. V rámci výstavy je také k vidění hejtmanský meč Jana z Rottalu, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin a další.

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.