Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Robotické hračky, drakiáda, Strašidelná zahrada nebo hobby burza

3. listopad 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Velká zlínská drakiáda

5. litopadu od 14 hodin, Zlín-Jaroslavice

14. ročník tradiční akce - soutěžní klání o nejhezčího, nejzajímavějšího a nejvytvalejšího draka. Od 14 hodin registrace účastníků, zahájení soutěže pouštění draků v 15 hodin, vyhlášení výsledků po 16:30. Během celého odpoledne sportovní aktivity, malování na obličej, tvořivé dílníčky a další radovánky pro celou rodinu. Akce probíhá na fotbalovém hřišti v Jaroslavicích.

Robotické hračky

Festival IQ Play ve Zlíně

5. listopadu od 10 do 18 hodin, 14/15 Baťův institut ve Zlíně

Na 1. ročníku akce z názvem Robotické hračky můžete zjistit, jaké robotické hračky existují a naučit se je programovat. K vidění i vyzkoušení budou roboti pro nejmenší i výukoví roboti.

Strašidelná zahrada

5. listopadu od 15 do 21 hodin, Kovozoo Staré Město u Uherského Hradiště

Nejstrašidelnější podvečer v roce, sraz příšer a bubáků v KOVOZOO. Krásně ponurá atmosféra, strašidelné úkoly, sraz masek, lektvary a pokrmy, Piráti z Karibiku, strašidelná kovárna a porodnice, Peklo čertů krampusáků II, Squid game, středověká mučírna, Perníková chaloupka a spoustu dalšího. 14 strašidelných stanovišť pro děti i dospělé, magická animační show, udělování BUBU-oskarů.

Prodejní výstava brouků a motýlů

5. listopadu od 8 do 13 hodin, Výstaviště Kroměříž

Hala B se první listopadovou sobotu stane místem mezinárodního setkání profesionálních a amatérských sběratelů, badatelů a milovníků hmyzu. Na programu bude výměna, prodej a koupě brouků, motýlů, strašilek, pavouků a ostatních bezobratlých živočichů. Nebude chybět ani odborná literatura včetně entomologických potřeb. Na akci můžete zakoupit i terarijní a akvarijní živočichy.
Na své si přijdou i milovníci hmyzích specialit. Pro nejmenší návštěvníky máme připraveny lízátka s překvapením.

Hobby burza

6. listopadu, Výstaviště Kroměříž

Akce je zaměřena na setkání sběratelů a nadšenců a to z více jak 200 oborů. Nebudou zde chybět mince, poštovní známky, bankovky, pohledy, zápalkové krabičky, odznaky, medaile atd. Na své si přijdou i milovníci starožitností, rybářských potřeb, vojenských a hasičských sběratelských předmětů, hraček, minerálů, pivních tácků a ostatních kuriozit. Abecedně shrnuto - na HOBBY burze najdete prakticky vše od aforismů až po žvýkačkové obaly.

Operní koncert Gabriela Beňačková a Jakub Pustina

1. listopadu od 19 hodin, Dům kultury Kroměříž

Sopranistka Gabriela Beňačková je mezinárodní pěveckou osobností. Na kontě má více než padesátiletou kariéru na prestižních scénách (Metropolitní opera v New Yorku, milánská La scala nebo Vídeňská opera). Tenorista Jakub Pustina se na světových jevištích více než 10 let věnoval barytonovému oboru. Poté se ve spolupráci s G. Beňačkovou začal věnovat oboru dramatického helden-tenora, v současnosti je jejím stálým pěveckým partnerem. Na závěr koncertu se můžete těšit na autogramiádu ve foyer DK a prodej CD, DVD.

Fenomén cimbál

do 15. ledna 2023. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti 

Záměrem výstavy je představit cimbál jako hudební nástroj, jehož počátky sahají do středověké epochy oblasti Blízkého východu, odkud se postupně rozšířil do Evropy. Výstava představuje pomocí audiovizuálního záznamu postup výroby cimbálu, přibližuje podobu jeho současného vývoje, ale také seznamuje s technikou hry, osobnostmi současných cimbalistů a ukazuje cimbál jako koncertní nástroj, pro který skládají hudbu současní autoři.

Dárkonoši - Od Ježíška po Santa Clause

Čtěte také

do 8. ledna 2023, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo novou výstavu s názvem Dárkonoši – Od Ježíška po Santa Clause. Ve velkém sále tak čeká Ježíšek, Gwiazdor, Befana, Joulupukki Tomte a další tajemné bytosti. Jsou mezi nimi skřítkové, obři, čarodějnice, víly nebo dokonce kozel. Výstava potrvá až do 8. ledna 2023 a kromě kostýmů samozřejmě i informace o jednotlivých bytostech. Připraven je také výukový program s dílničkou, v níž se děti naučí, jak snadno, a přitom originálně zabalit dárky, a také si vyrobí vánoční přání a jmenovky.

Kovozávody Semily hravě i zdravě

do 27. listopadu, druhé patro zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí

Výstava retro hraček s dětskou hernou. Výstava největší soukromé sbírky Kovozávody Semily z představuje legendární retro hračky z let 1955 až 1993.
Výstava je otevřena od úterý do pátku vždy od 9 do 12 a od 12:45 do 17 hodin. O víkendu ji můžete navštívit od 13 do 17 hodin. Pondělí je zavřeno.

Nový pohádkový orloj v Zašové na Vsetínsku

kdykoli, nejlépe o víkendech, zašovská oblast Kotěhůlky

České korunovační klenoty… na dosah

Do 27. listopadu, Zámek Holešov

Čtěte také

Zámek v Holešově nově vystavuje mistrovské kopie českých korunovačních klenotů, spolu s nimi přibližuje také osudy 22 korunovaných panovníků. Autorem replik korunovačních klenotů je zlatník a šperkař Jiří Urban. V rámci výstavy je také k vidění hejtmanský meč Jana z Rottalu, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin a další.

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Výstava valašských panenek paní Aleny Dynkové

do října 2023, DK Klobučan Valašské Klobouky

Sbírka čítá na dvě stovky exponátů, které sběratelka sama zdobí, stylizuje a obléká do valašských krojů. Inspiruje se při tom zdejšími tradicemi, zvyky, řemesly i koloběhem života, a tak panenky znázorňují plynutí času na Valašsku.
Slavnostní program výstavy začne v 15 hodin v nové galerii Klobučan ve stejnojmenném kulturním domě. K vidění budou ukázky drobných ručních prací, zahraje dechová hudba Valaška a zazpívá pěvecký soubor Hafera. K oficiálnímu otevření pak dojde v 17 hodin.
Výstava bude otevřená ve všedních dnech od úterý do pátku v době od 10 do 16 hodin a o sobotách a nedělích od 12 do 16 hodin.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.