Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Retrohračky, Na kole vinohrady nebo oslavy v Živé vodě

6. říjen 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Lampiónové průvody

7. října, Uherské Hradiště, zámek Lešná u Valašského Meziříčí

V pátek 7. října 2022 v 18 na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti proběhne už třiadvacáté Setkání broučků s lampiónky. Zahraje dechová hudba Nedakoňanka, vystoupí berušky a broučínci z MŠ Husova ulice a všechny malé i velké přijdou pozdravit Lichožrouti ze Slováckého divadla.
Oblíbená akce Muzea regionu Valašsko s názvem Uspávání broučků proběhne v pátek 7. října od 17 hodin na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Čeká vás kreativní zábava, divadlo, ukázky motýlů i závěrečný průvod s rozzářenými lampiony.

Na kole vinohrady Uherskohradišťska

8. října, Uherské Hradiště

Symbolické uzavírání vinařských stezek 2022. Společná snídaně v 8 hodin na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, pak možnost výběru ze čtyřech tras pro cyklisty i pěší. Podrobné informace najdete ZDE.

Výlovy rybníků v okolí Kroměříže

8. a 15. října od 8 do 11 hodin, Kroměřížsko

Moravský rybářský svaz zve všechny příznivce tradičních podzimních výlovů ke svým rybníkům: 
 * 8. 10. 2022 – Zborovice – Zborovský rybník, zahájení v 8 hodin
* 15. 10. 2022 – Zborovice – Dlouhý rybník, zahájení v 8 hodin

Týden knihoven

do 9. října, různá města

Tradiční celorepubliková akce nabízí zájemcům besedy, výstavy, vzdělávání nebo zvýhodněné registrace. K celostátnímu Týdnu knihoven se připojili také ve Zlíně, ve Valašském Meziříčí nebo Uherském Hradišti. Bližší informace najdete ZDE.

10. výročí otevření areálu Živá voda Modrá

9. října od 9 do 17 hodin, areál Živá voda Modrá, Velehrad

K 10. výročí otevření areálu je připraveno potápěčské vystoupení, autorské čtení pohádky O rybáři a jeho ženě (v 11 a 14 hodin), ochutnávka uzených sladkovodních ryb, malování a výměna putovních kamínků a kreativní hry pro děti

Dárkonoši - Od Ježíška po Santa Clause

Čtěte také

do 8. ledna 2023, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo novou výstavu s názvem Dárkonoši – Od Ježíška po Santa Clause. Ve velkém sále tak čeká Ježíšek, Gwiazdor, Befana, Joulupukki Tomte a další tajemné bytosti. Jsou mezi nimi skřítkové, obři, čarodějnice, víly nebo dokonce kozel. Výstava potrvá až do 8. ledna 2023 a kromě kostýmů samozřejmě i informace o jednotlivých bytostech. Připraven je také výukový program s dílničkou, v níž se děti naučí, jak snadno, a přitom originálně zabalit dárky, a také si vyrobí vánoční přání a jmenovky.

Kovozávody Semily hravě i zdravě

do 27. listopadu, druhé patro zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí

Výstava retro hraček s dětskou hernou. Výstava největší soukromé sbírky Kovozávody Semily z představuje legendární retro hračky z let 1955 až 1993.
Výstava je otevřena od úterý do pátku vždy od 9 do 12 a od 12:45 do 17 hodin. O víkendu ji můžete navštívit od 13 do 17 hodin. Pondělí je zavřeno.

Nový pohádkový orloj v Zašové na Vsetínsku

kdykoli, nejlépe o víkendech, zašovská oblast Kotěhůlky

České korunovační klenoty… na dosah

Do 27. listopadu, Zámek Holešov

Zámek v Holešově nově vystavuje mistrovské kopie českých korunovačních klenotů, spolu s nimi přibližuje také osudy 22 korunovaných panovníků. Autorem replik korunovačních klenotů je zlatník a šperkař Jiří Urban. V rámci výstavy je také k vidění Řádu zlatého rouna, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin a další.

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.