Těžaři chtějí získávat štěrk na dalších šedesáti hektarech v okolí řeky Moravy

19. prosinec 2006

Rozvoj stavebnictví a zvláště pak silničního, vytváří potřebu rozšiřování štěrkovišť v Pomoraví. Na území Zlínského kraje se to týká oblastí od Hulína až po Ostrožskou Novou Ves. V krajním případě ale hrozí, že by se nevratně narušil ekosystém okolí Moravy. Betonáři a štěrkaři chtějí otevřít dalších šedesát hektarů těžebních ploch.

Kvůli tlaku těchto společností si nechal krajský úřad vypracovat zcela novou studii vlivu na životní prostředí. Vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu ve Zlíně Alan Urc připomíná, že těžba štěrku se provozuje v Pomoraví už nejméně šedesát let. "Ty štěrkopísky se v těch zvodnělých vrstvách vyskytují na celém území, od hranice s Olomouckým krajem až dolů k Hradci," uvádí Alan Urc.

Krajině každý plošný zásah velmi uškodí a v Dolnomoravském úvalu jsou podle Alana Urce nejcennější zemědělské půdy. "Nařízení vlády omezuje rozsah těžby a trvá na tom, aby následné využití bylo zejména vodohospodářské.," vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu ve Zlíně Alan Urc. Konkrétní zájem projevily firmy o zhruba 60 hektarů nových ploch u Kroměříže. Nicméně je nutné udržet v lužních oblastech přírodní rovnováhu.

autor: rv
Spustit audio