Teplo lyžování neruší. Na sjezdovkách v kraji jsou desítky centimetrů sněhu

- I přes pokračující oblevu jsou ve většině zimních středisek ve Zlínském kraji stále dobré podmínky pro lyžování. Na svazích leží desítky centimetrů technického a přírodního sněhu, na sjezdovky mohou lidé stále vyrazit i do některých níže položených areálů.

Všechny sjezdovky a vleky jsou v provozu v areálu Rališka v Horní Bečvě na Vsetínsku. Na svazích tam leží od 40 do 100 centimetrů sněhu.

"Dnes v noci to přimrzlo, teď se zase otepluje. Předpověď slibuje ochlazení, tak ještě pustíme děla a na místa, kde je sněhu trochu méně a jsou exponovaná, něco dosněžíme. Na to, jak se oteplilo, jsou podmínky stále velmi dobré. Od zítřka začínají jarní prázdniny ve Zlínském kraji, to bývá nejsilnější týden. Pojede všechno komplet od rána do večera každý den," uvedl provozovatel střediska Josef Vaníček.

 Místy až metr sněhu pokrývá sjezdovky v areálu Troják v Hostýnských vrších na Kroměřížsku. "Drobný úbytek tam je, ale do rána to vždycky přimrzne, takže žádný stres ani panika. Příští týden tu budeme mít nával škol, navíc v kraji budou jarní prázdniny. Do půlky března to vidím relativně v klidu," řekl ČTK provozovatel areálu Jakub Juračka.

Všechny čtyři sjezdovky a čtyři vleky jsou v provozu ve středisku Stupava na Uherskohradišťsku. Na svazích tam místy leží až 90 centimetrů sněhu. "Kvalita sněhu je pořád výborná, což je s ohledem na současné teplo s podivem. Zájem o lyžování už ale opadá. Příští týden ještě máme zlínské prázdniny, tak si říkáme, že návštěvnost možná zase bude větší," uvedla zástupkyně střediska Bohdana Orlová.

Dobré podmínky nabízejí ve Zlínském kraji i další zimní areály, především na Vsetínsku. Lidé si mohou zalyžovat například ve Ski centru Kohútka u Nového Hrozenkova a ve střediscích U Sachovy studánky v Horní Bečvě, na Soláni nebo ve Ski areálu Razula a Ski areálu Synot Kyčerka ve Velkých Karlovicích. Otevřeno však stále mají i areály v nižších polohách, například v Rusavě na Kroměřížsku, v Osvětimanech na Uherskohradišťsku nebo v Trnavě na Zlínsku.

Desítky kilometrů upravených tratí pro běžkaře si mohou lidé užít na Pustevnách v Beskydech a v okolí Velkých Karlovic. Vyrazit mohou také na úsek z Kohútky na Papajské sedlo. Kvůli popadaným stromům je naopak prakticky nesjízdná trasa po hřebeni Javorníků, sníh už odtál z takzvané Hostýnské magistrály.

 

zdroj: ČTK

Související