Pohádková zima na horách. Svahy jsou plné lyžařů, podmínky ideální

Sněžení v posledních dnech vylepšilo už tak kvalitní podmínky pro lyžování ve Zlínském kraji.

Zimní areály lákají na upravené sjezdovky, zájemcům jsou k dispozici i některé běžecké stopy, zjistila dnes ČTK. V provozu jsou i střediska v nižších polohách.

Výborné podmínky pro lyžování nabízí Ski centrum Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku. Otevřené jsou všechny sjezdovky. "Po masivním sněžení máme dostatek sněhu, kolem 60 centimetrů je ho nového. Je to zima jak má být. Samozřejmě se to neobejde bez komplikací v dopravě a s úpravou svahů, ale děláme co můžeme, aby byli lidé spokojení. Na víkend se budeme snažit upravit i běžeckou stopu z Kohútky na Kasárna, kde jsou místy i několikametrové závěje," řekl dnes ČTK zástupce střediska Miroslav Maczko.

Pustevny jsou na suchu, lyžovat se tam nebude. V části areálů zasněžují půjčenými děly z Polska

Sněžná děla vyrábí sníh na Trojáku, Pustevny jsou bez vody

Pustevny patří k historicky nejznámějším lyžařským střediskům v Beskydech.

Lyžaři mohou v těchto dnech navštívit také areál Troják v Hostýnských vrších. Na svazích tam leží mezi 50 až 120 centimetry sněhu. "Napadlo skoro 40 centimetrů nového sněhu. Včera (ve středu) musely příjezdové cesty prohrnout dva bagry. Na víkend by měla být upravená i běžecká stopa Hostýnské magistrály," uvedl provozovatel areálu Jakub Juračka.

Všechny čtyři sjezdovky a čtyři vleky jsou v provozu ve středisku Stupava na Uherskohradišťsku. Na svazích tam leží v průměru 80 centimetrů sněhu. "Podmínky jsou výborné. Máme i přírodní sníh, na návštěvnosti je to znát. I ve všední dny chodí hodně lidí," řekla provozovatelka areálu Bohdana Orlová.

Po Novém roce se naplno rozeběhla sezona ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Lidé si mohou zalyžovat na sjezdovkách Horal a Razula, která je od pondělí otevřená v celé své délce. Na sjezdovkách leží až 60 centimetrů přírodního a technického sněhu. Upravena je i běžecká stopa od parkoviště u koupaliště do Machůzek.

Kvalitní podmínky nabízejí ve Zlínském kraji i další zimní areály, především na Vsetínsku. Lidé si mohou zalyžovat například ve střediscích Rališka a U Sachovy studánky v Horní Bečvě, v Karolince, na Soláni nebo ve Ski areálu Synot Kyčerka ve Velkých Karlovicích. Otevřeno však už mají i areály v nižších polohách, například v Rusavě na Kroměřížsku nebo v Osvětimanech a Břestku na Uherskohradišťsku. Desítky kilometrů sjízdných tratí pro běžkaře si mohou lidé vyzkoušet na Pustevnách v Beskydech, kam se nyní díky neupravovaným svahům sjíždějí i příznivci freerideového lyžování.

 

zdroj: ČTK

Související