Pravá zima je tu. Lyžování na Valašsku láká i Slováky, areály jsou plné

Nový sníh vylepšil v tomto týdnu podmínky pro lyžování ve Zlínském kraji.

Zimní areály lákají na upravené sjezdovky, zájemcům jsou k dispozici i některé běžecké stopy. Provozovatele středisek těší vysoká návštěvnost, mezi zákazníky je hodně lidí ze Slovenska, kde mají školáci prázdniny, vyplynulo z jejich vyjádření pro ČTK.

Výborné podmínky pro lyžování nabízí Ski centrum Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku. V provozu je asi 70 procent střediska, lidem je k dispozici sedačková lanovka a čtyři vleky. Na sjezdovkách leží kolem půl metru sněhu, návštěvnost je i díky Slovákům vysoká.

Pustevny jsou na suchu, lyžovat se tam nebude. V části areálů zasněžují půjčenými děly z Polska

Sněžná děla vyrábí sníh na Trojáku, Pustevny jsou bez vody

Pustevny patří k historicky nejznámějším lyžařským střediskům v Beskydech.

"Je to pravá valašská zima. Za dva dny napadlo 25 centimetrů prašanu. Na víkend se budeme snažit otevřít celé středisko, pro běžkaře chceme znovu upravit stopu z Kohútky na Kasárna. Kvůli novému sněhu několikrát denně prohrnujeme příjezdovou cestu," řekl dnes ČTK zástupce střediska Miroslav Maczko.

Lyžaři mohou v těchto dnech navštívit také areál Troják v Hostýnských vrších. Na svazích tam leží 50 až 100 centimetrů sněhu. "Sněží a sněží, návštěvnost je luxusní. V provozu jsou tři sjezdovky a tři vleky," uvedl provozovatel areálu Jakub Juračka.

Ve středisku Stupava na Uherskohradišťsku je lyžařům k dispozici hlavní sjezdovka a dva vleky. Leží na ní od 50 do 80 centimetrů sněhu. "Opět zasněžujeme, přírodního sněhu napadlo málo, jen poprašek. Návštěvnost je ale dobrá, díky zákazníkům ze Slovenska jsme ani nepoznali, že dětem u nás už skončily prázdniny," řekla ČTK provozovatelka areálu Bohdana Orlová.

S příchodem nového roku se naplno rozeběhla lyžařská sezona ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Podle mluvčí střediska Martiny Žáčkové jsou díky sněhové nadílce posledních dnů podmínky velmi dobré, na sjezdovkách je téměř půl metru přírodního i technického sněhu. Sjezdovky Horal a Razula jsou v provozu denně do 17:30.

Kvalitní podmínky nabízejí ve Zlínském kraji i další zimní areály, především na Vsetínsku. Lidé si mohou zalyžovat například ve střediscích Rališka a U Sachovy studánky v Horní Bečvě, v Karolince, na Soláni nebo ve Ski areálu Synot Kyčerka ve Velkých Karlovicích. Desítky kilometrů sjízdných tratí pro běžkaře si mohou lidé vyzkoušet na Pustevnách v Beskydech.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související