Tak se chystá vlčnovský král. 2500 vdolečků, tisíc zákusků a desítky litrů vína a slivovice

V neděli Vlčnovem na Slovácku projede tradiční Jízda králů. Kristýna Frantová připravuje na roli krále už druhého syna.

Po Ondřeji Darkovi, který byl ústřední postavou jízdy před pěti lety, se na kralování chystá desetiletý Martin Darek.  

"Jen z rodiny přijede asi 60 lidí. Všechny ostatní musíme taky pohostit, kdo bude před domem, určitě něco dostane," říká Kristýna Frantová.

Přípravy na Jízdu králů ve Vlčnově

"Objednávali jsme 2500 vdolečků, tisíc zákusků, 90 litrů vína a 60 litrů slivovice," dodává Frantová.

Rodina Frantových již podobné přípravy zažila, když před pěti lety byl králem jejich starší syn Ondřej. "Víme už, co je třeba udělat, ale stejně se vše musí udělat znovu, všechno zařídit," řekla Frantová.

Martin podle ní nervozitou netrpí. "Hlavně se těší, že pojede na koni, umí na něm hezky jezdit. Předávání vlády máme také natrénované, ještě musí dopilovat slib, aby to bylo hezké," řekla Frantová.

Přípravy na vlčnovskou Jízdou králů vrcholí, král si zkouší kroj

Jízda králů je od listopadu 2011 zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Patří k nejznámějším folklorním zvykům v zemi. Její původ je podle některých výkladů v dobách, kdy spolu soupeřili chlapci při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem.

Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži. Kromě Vlčnova se Jízda králů jezdí i na dalších třech místech Slovácka - v Kunovicích, Hluku a Skoronicích.

Přípravy na Jízdu králů ve Vlčnově

Související