Stovky lidí se chystají na pochod za vodu. Chtějí zastavit plány na těžbu štěrkopísku u Uherského Ostrohu

12. červen 2020 14:45

Těžit se má v blízkosti pátého největšího zdroje pitné vody v zemi, který zásobuje 140 tisíc lidí.

Stovky lidí v sobotu půjdou z několika lokalit až k místu u Uherského Ostrohu, kde se má těžit štěrkopísek. Půjde o největší protestní akci v regionu po skončení opatření v boji s koronavirem.

Lidé vyjdou v sobotu ve 13 hodin z Moravského Písku, Veselí nad Moravou a Uherského Ostrohu. Cílem je místo plánované těžby, kde zazní výzva k jejímu zrušení.

Vystoupit mají i hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO) a také řada starostů okolních obcí. Na facebookových stránkách pochodu svoji ochotu přijít deklarovalo už téměř tři sta padesát lidí, část obcí vypravuje celé autobusy.

Program, jenž původně počítal s větším happeningem, bude omezený. V místě těžby zabere zhruba třicet minut.

Jihomoravští radní se už navíc rozhodli podat správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně a to proti rozhodnutí Českého báňského úřadu, který pravomocně stanovil dobývací prostor pro těžbu.

Součástí žaloby bude žádost o předběžné opatření, aby firma České štěrkopísky nemohla žádat o povolení k těžbě. Žaloby podalo společně také na šedesát obcí a také Vodovody a kanalizace Hodonín.

O těžbu usiluje firma České štěrkopísky od roku 2006. Podle firmy k ohrožení pitné vody nedojde, štěrk se těží v jiných lokalitách s pitnou vodou a to bez problémů.

Souhlas s těžbou vydala Krajská hygienické stanice ve Zlíně i Ministerstvo životního prostředí, nevadí ani Zlínskému kraji. A to přesto, že znalecké posudky těžbu vyhodnocovaly jako velké riziko pro vodní zdroj. Naopak proti těžbě jsou obce, jihomoravští hygienici i zástupci Jihomoravského kraje.

Rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru Báňského úřadu je předposlední součástí povolovacího procesu, poté už zbývá pouze povolení k těžbě.

Kdyby odpůrci těžby neuspěli, je jedinou ochranou před těžbou územní plán Uherského Ostrohu. Ten totiž povoluje na daném území pouze zemědělskou činnost a stanovisko vedení města je dlouhodobě neměnné, k těžbě odmítavé.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související