Sto let nazpět obklopeni kaméliemi i klíviemi. Květná zahrada v Kroměříži vystavuje exotické květiny

14. únor 2020 10:55

Stoleté kamélie a desítky druhů exotických rostlin jsou od pátku 14. února k vidění v Květné zahradě v Kroměříži. Lidé ji mohou navštívit až do poloviny března.

Ve sklenících Květné zahrady v Kroměříži jsou od pátku k vidění stoleté kamélie. Novinkou letošního ročníku tradiční výstavy je venkovní expozice nebo botanické noviny, které stoletou tradici pěstování květin popisují.

Kamélie, těch je tady čtyřicet velkých vzrostlých, kterým už je více než 100 let. Potom ale tady máme také magnólie ze Severní Ameriky, vavřín ze Středomoří, je tady třeba klívie z Jižní Afriky. Je tady mnoho rostlin z celého světa,“ vyjmenovala pro Český rozhlas Zlín organizátorka výstavy a zahradní architektka Lenka Křesadlová.

Tématem letošního ročníku je rok 1920. Návštěvníci tak uvidí aranžmá rostlin z První republiky. „Nám se z roku 1920 zachoval takový úplně první seznam rostlin z tohoto skleníku. Naším letošním cílem bylo člověka vrátit o těch sto let zpátky. Otevřete dveře, uvidíte starou fotografii, a najednou jste v reálu,“ uvedla.

Kamélie a další rostliny jsou ve sklenících Květné zahrady v Kroměříži k vidění až do 15. března.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související