Staré páky a mladá krev. Festival Neznámá země je o sto letech cestování a Československu

Festival cestování, sbližování a poznávání kultur Neznámá Země začíná dnes ve Zlíně.

Letos mottem Staré páky versus mladá krev připomene také sto let od vzniku Československa z pohledu sta let cestování.

„Hlásíme se ke sto letům od vzniku Československa. Cestovalo se tehdy, cestuje i dnes a pořád jsou mezi námi Češi, kteří toho hodně v tomto směru dokázali. A mottem také říkáme, že cestovat se dá v každém věku," vysvětlil Miroslav Náplava, ředitel festivalu.

"My, co už se řadíme mezi 'starý páky', tak jsme cestovali proto, že jsme v době po revoluci objevovali svět. Viděli jsme, že to opravdu je, a vraceli jsme se s reportážemi, filmy, články, že pyramidy skutečně existují, že Nepál je Nepál a že ty osmitisícovky tam stojí," řekl organizátor Petr Horký.

Známé i neznámé osobnosti

Festival chce při stém výročí Československa přiblížit významné cestovatelské osobnosti, které nejsou tak mediálně známé, například průkopníka potápění Pavla Grosse, který ještě coby student v 60. letech postavil podmořský příbytek, ve kterém strávil tři dny a stal se prvním českým akvanautem. V lezeckém centru Vertikon bude mluvit letos osmdesátiletý Petr Prachtel, legenda pískovcového lezení. "Má takřka 3000 prvovýstupů," uvedl Náplava.

Připravena je například beseda s výrobcem paramotorů a průkopníkem paraglidingu Pavlem Březinou. "Významně se podílí na revoluční metodě monitorování pytláků v rezervacích a národních parcích v Africe pomocí paramotorů," uvedl Náplava.

Podívejte se, jak šel čas. Miroslav Zikmund ve fotografiích

Miroslav Zikmund u legendární Tatry 87

Miroslav Zikmund dnes slaví 99 let. A stále pracuje. Slavný cestovatel žijící ve Zlíně se tak nyní například podílí na přípravě publikace mapující historii Klubu H+Z. "Přestože po poslední knize řekl, že už žádnou nechce psát, aktivit klubu se účastní. Nejen radou, ale i prakticky," řekla členka výboru klubu Magdalena Preiningerová.

Hned první den festivalu nabídne tři projekce a přednášku. Na téma s názvem „Na extrémní výzvu odpověděli Češi" pohovoří Adam Záviška a Markéta Peggy Marvanová. Ti budou dnes hosty vysílání Českého rozhlasu Zlín.

V rámci festivalu se lidé mohou těšit na Cestovatelský biograf: Jump! (režie: John Catto, Allen Hill) a Cestovatelský biograf: Lezení na písku – sedmdesátá léta (režie: Karel Vlček).

Přednášky a výstavy

Konat se budou v Alternativě, kulturním institutu. Na programu je i přednáška S padákem kolem světa, ta proběhne v Guliver kavárně-čokoládovně-čajovně a bude doplněna projekcí.

Ve čtvrtek mohou lidé zažít další Cestovatelský biograf: Dalajlama v Buddhových stopách (režie: Viliam Poltikovič), a pak Hory Afriky: ledovce a sloni, obě v Alternativě s přednáškou Rudy Švaříčka

V pátek se zájemci vydají virtuálně Pěšky mezi buddhisty a komunisty, spolu s Ladislavem Ziburou v Aule Univerzity Tomáše Bati. A neděle je věnována Lucii Radové a jejímu příspěvku nazvanému Ženská výprava v tuk-tucích Jižní Amerikou. Konat se bude opět v Alternativě.

autoři: rv , Tomáš Fránek

Související